Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила је Средњу машинску школу „Панчево“, која је једна од првих у Србији која је успешно спровела дуално образовање. Она је обишла учионице и разговарала са ученицима и професорима.

Након обиласка школе Ана Брнабић је изјавила да ће Влада помоћи изградњу нове машинске радионице чија је вредност 106 милиона динара, јер и на овај начин Влада жели да покаже да је приоритет Владе улагање у образовање. Следеће године основаће се и 10 регионалних тренинг центара, а један ће сигурно бити у Средњој машинској школи у Панчеву.

Премијерка се захвалила ученицима и професорима што су у школи и недељом и упознала их са плановима Владе Србије о намерама за боље и квалитетније образовање у циљу обезбеђивања добрих радних места:

– Последњи пут била сам у Панчеву у фебруару ове године, до данас се пуно тога десило у овом граду. Пре свега отворена је немачка фабрика ЗФ, договорена је још једна велика немачка инвестиција Бросе. Само од те две инвестиције имаћемо више од 2.000 нових радних места. Локална економија, домаћа мала и средња предузећа су све јача, а самим тим и постојање ове Машинске школе постаје све важније. Није ова школа важна само за Панчево, већ и за Јужни Банат, јер од овог што се у школи ради корист ће имати цела Србија и цео регион. О Машинској школи сам много тога доброг чула и драго ми је што сам имала прилику и лично да је посетим, да се уверим у квалитет рада. Машинска школа је једна од првих која је почела да примењује дуално образовање и из резултата пилот пројекта видела сам да је чак 80% ученика нашло запослење код послодавца код којег је обављало праксу током школовања – рекла је премијерка. Образовање је једно од основних приоритета Владе коју водим. У будућности планирамо отварање десет регионалних тренинг центара по читавој Србији. Машинска школа је у плану да буде један од тих десет центара. Влада ће подржати изградњу нове машинске радионице од 1.800 метара квадратних са потпуно новом опремом како би школа могла да прими још више ученика, како би ђаци могли да имају још бољу опрему на којој ће радити током школовања и како би могла да се оствари још боља сарадња с привредом. Тиме бисмо сви заједно допринели бржем расту Србије у будућности, закључила је Ана Брнабић.

Ана Брнабић је изразила задовољство што Машинска школа сарађује са предузећима као што су Утва, НИС, са осталим јавним предузећима, затим са ЗФ-ом и Бросе-ом, али и што је немачки МТУ изразио интересовање да оствари партнерство и сарадњу с овом школом. Такође, премијерка Србије оценила је да је сада стање у Јужнобанатском управном округу много боље него пре пет година, јер су стигле бројне стране инвестиције које су утицале на читаву регионалну економију, али је оценила и да још пуно тога треба урадити и да је зато и дошла у Панчево.

Директор школе Ненад Дојчиновић је изразио велико задовољство посетом премијерке школи:

– Поштована премијерко, видели сте шта радимо и како радимо, надамо се да ћемо тако и у будућности наставити, изјавио је директор школе.

Градоначелник Панчева Саша Павлов такође је изразио захвалност премијерки што је посетила Панчево како би се на терену уверила са стварним стањем, јер је то најбољи начин комуникације с локалном самоуправом, како би на лицу места могла да уочи и шта је добро и шта су проблеми и какав је живот грађана у једној локалној заједници:

– Приметно је да су посете премијерке локалним самоуправама позитиван сигнал за њихов даљи развој. У претходне четири године успели смо да створимо добар привредни амбијент за привлачење инвестиција, а један од доприноса томе је и квалитетно образовање. Тема којом се данас бавимо је дуално образовање у Машинској школи Панчево и задовољан сам што је премијерка имала прилику да се на лицу места упозна са условима у којима уче ђаци, рекао је Саша Павлов.

Након Машинске школе премијерка Брнабић и градоначелник Панчева обишли су Панчевачки кеј, чије се преуређење планира у наредном периоду.

Премијерку Брнабић дочекало је више стотина грађана и испред Машинске школе и на панчевачком Kеју.

Извор и фото: Панчево мој крај