У Градској управи града Панчева, данас је одржана презентација програма и мера запошљавања за 2019. годину у организацији Националне службе за запошљавање и Градске управе града Панчева. Тим поводом су у Панчеву били заменик директора НСЗ Петар Јарић и Александра Мишковић из покрајинске службе за запошљавање.

Присутнима су се обратили и градоначелник Саша Павлов и директор Филијале Панчево НСЗ Ђорђе Лукач, а чланица Градског већа града Панчева Сузана Јовановић присутним привредницима и гостима представила је Локални акциони план запошљавања. Јавне позиве су презентовале Зорица Дебељачки, начелница Одељења за развој предузетништва и Зорица Максимовић, саветница за запошљавање особа са инвалидитетом.

Градоначелник Павлов је поздрављајући присутне истакао значај данашњег скупа у Панчеву како би представили мере како на националном, тако и на покрајинском и локалном нивоу, које су од највећег интереса и значаја за грађане, а које се на свим нивоима спроводе у циљу поспешивања стања на тржишту рада, повећања запошљивости, уз креирање повољног привредног амбијента, ради отварања нових радних места.

– Највећи приоритет града Панчева је смањење броја незапослених и стварање услова за отварање нових радних места. Зато смо у протеклом периоду радили на томе да потпуно опремимо Северну индустријску зону и отворимо је за инвеститоре, који ће кроз реализацију инвестиција отворити нова радна места за грађанке и грађане Панчева. Резултати су ту, и у наредном периоду ће се конкретно одразити и на повећање броја запослених лица у Панчеву. Упоредо са активностима усмереним ка привлачењу инвестиција, паралелно и у континуитету, локална самоуправа кроз привредни дијалог и сарадњу са свим релевантним институцијама и субјектима доноси и спроводи пратеће мере оличене и дефинисане Локалним акционим планом запошљавања, које реализује Градска управа града Панчева и Савет за запошљавање града Панчева, а у сарадњи са Националном службом за запошљавање и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Локалним акционим планом запошљавања у 2019. години утврђени су приоритети активне политике запошљавања за ову годину кроз 11 мера и програма.

Заменик директора НСЗ Петар Јарић се присутнима обратио следећим речима:

-Пред нама је као и сваке године ситуација да заједно наступимо како бисмо могли да одговоримо једном озбиљном задатку, а то је смањење незапослености. У складу са тим је и циљ ових презентација које ми презентујемо на територији целе Србије, па смо данас у Панчеву, а циљ нам је да кроз презентацију представимо мере и активности које спроводи Национална служба за запошљавање заједно са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а опет пратећи политику и начела Владе Републике Србије.

Детаље о Локалном акционом плану, мерама и јавним позивима представила је Сузана Јовановић, чланица Градског већа за рад запошљавање и социјалну политику.

– За реализацију програма и мера активне политике запошљавања, које су предвиђене Акционим планом за 2019. годину, планирана су средства у износу од 54.591.100,00 динара. Ако знамо да је претходне године издвојено укупно 32.131.505,00 динара, јасно се виде напори локалне самоуправе у константном унапређењу мера, како кроз увећање финнасијских средстава, тако и кроз увођење нових мера. У 2019. потпуно нова мера је отварање нових радних места за предузетнике, микро и мала предузећа, опредељено је значајно више финансијских средстава за самозапошљавање, и надамо се Споразуму са НИС-ом, за велики број средњошколаца, пре свега занимања која су нова у средњим школама, а према потребама НИС Рафинерије нафте у Панчеву, истакла је Сузана Јовановић.