У петак, 19. фебруара 2016. године, одржана је конференција за новинаре поводом представљања Нацрта Стратегије културног развоја града Панчева за период 2016-2020. године.
Овај документ присутнима су представили члан Градског већа задужен за културу Миленко Павлов и чланови Тима за израду Нацрта Стратегије културног развоја града Панчева за период 2016-2020. године.

Том приликом, члан Тима Ненад Малетин изјавио је:

Оно што смо покушали да урадимо јесте да кроз читав процес укључимо што више различитих субјеката. Имали смо истраживање које је укључило 1062 испитаника и испитаница, а, такође, кроз процес је прошло 80 културних радника и уметника из 50 различитих установа, организација и слично. Организовано је 25 састанака Тима, 16 састанака у оквиру четири стратешке области, било је осам састанака фокус група и осам састанака радних група, 10 месеци смо радили на овом процесу и рекли да будући стратешки развој културе треба да иде у четири правца, а то су: установе, наслеђе, савремено стваралаштво и публика. У оквиру те четири области имамо 16 приоритета, а у оквиру тих 16 приоритета небројено циљева и мера којима желимо да унапредимо културу у граду.

Градски већник и координатор Тима Миленко Павлов рекао је да су неопходни нови простори за културне садржаје, нарочито за летње програме, те и да је Галерија савремених уметности један од приоритета. Павлов је истакао и значај позоришта, као сублимата свих врста уметности, а посебно важност учесталости одржавања дечјих представа у нашем граду.

Поредећи претходну Стратегију са новим документом, Малетин је рекао да је садашња Стратегија, због учешћа културних радника и уметника из Панчева у њеној изради, реалнија од пређашње и да се бави конкретно оним што је у граду могуће урадити са постојећим ресурсима. Малетин је нагласио и да је овом Стратегијом орочено доношење неких важних одлука у граду, као што су улагања и одабир простора у граду.

Нацрт Стратегије културног развоја стављен је у петак, 19. фебруара, на јавну расправу и Ненад Малетин је у име Тима за израду Нацрта Стратегије позвао све грађанке и грађане да учествују у стварању овог документа:

Наша порука са овог састанка и ове прес конференције је молба да сви заинтересовани прочитају овај документ у наредних седам дана. Он се може наћи на сајту града, а они који немају могућности електронског читања, документ могу наћи у канцеларији 204 Градске управе града Панчева. И молимо све да се укључе, сваку сугестију и допуну сматраћемо добронамерном и жељом да заиста овај наш град учинимо бољим и квалитетнијим местом за становање, поручио је Малетин.

Нацрт Стратегије културног развоја града можете погледати у канцеларији 204, као и на Интернет презентацији града Панчева на овом ЛИНКУ.

Допуне и сугестије до 26. фебруара 2016. године можете послати на мејл адресу nevenka.kljajic@pancevo.rs или предати у Градском услужном центру, ул. Трг Краља Петра I 2-4.