На предлог градоначелника Павла Раданова, који је подржало Градско веће, у среду ће бити одржана хитна седница Скупштине града. Једина тачка дневног реда биће смањење стопе пореза на пољопривредно земљиште са садашњих 0,3 на 0,15 одсто у 2015. години. Ово је договорено на данас одржаном колегијуму, на седници Градског већа, којој је присуствовао и председник Скупштине Филип Митровић, потврдио је за ТВ Панчево градоначелник Павле Раданов.

У образложењу предложене пореске мере градоначелник Павле Раданов је за ТВ Панчево и пре прихватања његовог предлога констатовао да су власници пољопривредног земљишта у грађевинском рејону у праву.

Грађани Панчева и насељених места су потпуно у праву када су пре неколико дана исказали забринутост због висине пореза који им је стигао на пољопривредно земљиште у грађевинском рејону. Између 2008. и 2012. године месне заједнице по насељеним местима, желећи да прошире градско грађевинско земљиште, поднеле су план Скупштини Града Панчева и урбанистима, на основу ког је проширено градско грађевинско земљиште, у жељи да можда у будућности на том земљишту дође до изградње индустријских, пољопривредних објеката, хала, прерађивачке производње, што је био, претпостављам, циљ. Дошли смо до тога да је у мају 2013. године донет Закон о порезу, који је ступио на снагу у јануару 2014, и због тога смо сада у овом проблему, објаснио је градоначелник Павле Раданов.

Раданов је искористио прилику да подсети да је 0,3 одсто пореска стопа на пољопривредно земљиште већ дуже време важећа. Како тврди, та стопа важи широм Србије.
– Имаћемо смањене приходе у буџету, али недопустиво је да грађани због овакве ситуације плаћају астрономске цифре што се тиче пореза на пољопривредно земљиште. То значи да ће грађани који имају пољопривредно земљиште у 2015. години плаћати дупло мањи порез у односу на 2014. годину, изричит је Раданов.

Раданов је истакао да Град Панчево нема законске могућности да смањи пореска решења за 2014. годину, али постоји могућност да обвезници сами то покушају да разреше.

– Другостепеном органу, Републичкој пореској управи, треба да поднесу жалбу да се умањи износ пореза који су добили. Морам да нагласим да је издато око 11.005 решења, а да је до сада другостепеном органу поднето само 70 жалби. И грађани морају да прате. Уколико хоће да се жале, не могу то да раде само путем средстава јавног информисања, него постоји пут, постоје органи и адресе где могу да упуте жалбе, препоручио је Павле Раданов.

Планирани приход од овог пореза је 84 милиона динара, изнео је Раданов податак Пореске управе.
Преполовљени порез на пољопривредно земљиште грађанима којима њиве остају у грађевинским рејонима није трајно решење, а поново би у пољопривредни рејон могло да доспе само променом планова.
– Морају да се обрате, да крене иницијатива из месних заједница по насељеним местима. Истим путем којим су и проширили градско грађевинско земљиште да се врати на пољопривредно земљиште. Знам да постоје разне интересне групе. Неко жели да од свог пољопривредног земљишта направи грађевинско, али то је већ друго питање. Мој савет је да на нивоу месних заједница донесу јасну одлуку и Граду саопште шта хоће, прецизирао је Павле Раданов.
Иако је и на тему смањења пореза за среду по подне на јавни протест грађане позвала опозициона Лига социјалдемократа Војводине, Раданов истиче да се мера по хитном поступку доноси искључиво због грађана.

– Хоћу само да нагласим да ми не реагујемо ни на какве политичке притиске који су последњих дана евидентни од опозиционих странака, закључио је Раданов.
Новом мером градска власт ће због незадовољства пољопривредника чије су њиве пре пар година добиле статус грађевинског земљишта изаћи у сусрет не само њима већ свим власницима пољопривредног земљишта на територији Града Панчева.

Извор: ТВ Панчево