Još dva „pametna“ autobuska stajališta u Pančevu
Završena akcija „Sakupi, uštedi – vredi“

U okviru obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, u Pančevu su postavljena još dva „pametna“ autobuska stajališta u Ulici oslobođenja. Takođe, završena je akcija „Sakupi i uštedi-vredi“, a Muzička škola „Jovan Bandur“ je ovogodišnji pobednik.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj istakla je da grad u kontinuitetu sprovodi akcije i projekte koji ukazuju na značaj korišćenja obnovljivih izvora energije i edukacije mladih o ekologiji.

– Grad Pančevo nastavlja, sada mogu slobodno reći, tradiciju postavljanja „pametnih“ mobilijara. Ove godine to su dva „pametna“ autobuska stajališta u ulici Oslobođenja, gde se trenutno i nalazimo. Zamenili smo dotrajale tzv. pečurke ovim modernim stajalištima, koja će obezbediti komfornije čekanje prevoza. Ali glavni cilj ovakvih aktivnosti je promocija obnovljivih izvora energije i prioritet su nam pre svega mladi koje animiramo i edukujemo na jedan savremen i moderan način. Kao i prethodna četiri stajališta koja smo postavili i ova za proizvonju električne energije koriste sunčevu svetlost i ta dobijena energija se dalje koristi za LED rasvetu, za punjenje mobilnih uređaja i za funkcionisanje wi fi interneta. Korišćenje interneta je besplatno i ovu priliku bih iskoristila da se zahvalim Telekomu na podršci koju su nam pružili. Još jedna tradicija povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine je proglašenje pobednika akcije „Sakupi i uštedi-vredi“. To je još jedan projekat gde su glavni akteri mladi koji ima za cilj njihovu edukaciju o važnosti zaštite životne sredine i sticanje pozitivnih ekoloških navika. Zahvaljujem se svim đacima koji su dali svoj doprinos ovoj akciji i čestitam pobednicima sedmog ciklusa akcije školske 2020/21. godine, a to su đaci muzičke škole „Jovan Bandur“, koji su u odnosu na druge škole prikupili najveću količinu ambalažnog otpada po učeniku. Grad je za prvoplasiranu školu obezbedio sredstva u iznosu od 150.000 dinara i dogovorićemo se sa rukovodstvom škole koji poklon bi bio najadekvatniji, a najverovatnije će biti neki muzički instrument koji bi đaci te škole koristili, izjavila je Katarina Banjai.