Меморандум о сарадњи између Програма Уједињених нација за развој (UNDP) и локалне самоуправе – Града Панчева свечано је потписан 26. фебруара 2018. године у Малој сали Градске управе града Панчева.
Сарадња се односи на унапређење система енергетског менаџмента у Панчеву, а спроводи се кроз имплементацију пројекта енергетске ефикасности (EE) у Србији у сарадњи са Министарством рударства и енергетике Републике Србије.
Основни циљ EE пројекта је да подржи увођење система енергетског менаџмента (СЕМ) у општинама, укључујући информациони систем енергетског менаџмента (ИСЕМ) широм Србије, како би се повећао ниво инвестиција у ЕЕ у јавним зградама и комуналним услугама, и како би се повећала њихова енергетска и трошковна ефикасност.
Меморандум о сарадњи су потписали гђа Стелиана Недера, заменица сталног представника UNDP и гдин Предраг Живковић, заменик градоначелника града Панчева.
Свечаном потписивању меморандума су присуствовали и помоћник министра у Министарству рударства и енергетика, др Милош Бањац, као и Маја Матејић, портфолио менаџер за енергетику UNDP.

У свом обраћању, гђа Недера је нагласила важност и добробити овакве сарадње:
– Министарство рударства и енергетике и Програм УН за развој – UNDP заједнички раде на спровођењу два пројекта укупне вредности преко 45 милиона долара, који су усмерени на повећање енергетске ефикасности у градовима и општинама Србије, и повећање употребе обновљивих извора енергије, конкретније, биомасе. Надамо се да ће данашње потписивање Споразума о сарадњи и предстојеће обуке омогућити Панчеву да побољша своју енергетску ефикасност, оствари уштеде и донесе економске, еколошке и друштвене користи за локалну заједницу. Нашим заједничким активностима у овој области доприносимо и остварењу глобалних циљева одрживог развоја, посебно циља број 7: доступна и обновљива енергија и циља број 11: стварање одрживих градова и заједница.

Заменик градоначелника града Панчева се захвалио на позиву за сарадњу, објашњавајући значај меморандума за град Панчево:
– Веома ценимо и уједно вам се захваљујемо што сте град Панчево, пре свега, препознали, а потом и уврстили у напредније градове по питању енергетске и комуналне инфраструктуре, али и кадровских капацитета, за упућивање позива и спровођење једне овакве сарадње. Увођење система енергетског менаџмента је комплексан и захтеван посао, који подразумева различите активности, обуке, учешће у пилот пројекту за развој и интеграцију система за аутоматску размену података уз учешће јавно-комуналних предузећа, као и даљу едукацију и размену искустава за енергетског менаџера и остале релевантне стручњаке. Свакако је ово за град Панчево јединствена прилика да значајно унапреди увођење поменутог система и верујемо постане један од лидера у овој области.

Помоћник министра рударства и енергетике Републике Србије, др Милош Бањац, је задовољан резултатима које је град Панчево остварио у области енергетске ефикасности:
– У оквиру редовних активности којима се бави Министарство рударства и енергетике и сарадње са УНДП-јем на пројекту увођења система енергетског менаџмента у Србији, у јединици локалне самоуправе, потписан је и овај споразум. Град Панчево је потписао овај споразум као град који је препознат да има најбоље резултате у области енергетске ефикасности и људи који раде у Панчеву, показују личну иницијативу у вези са овим пројектом и овим послом. Градска топлана, Градска управа и сви људи који су овде запослени, имају изузетне резултате и због тога смо их изабрали да наставимо овај пројекат. Главни циљ овог пројекта је да унапредимо постојећи оквир система енергетског менаџмента, да се омогући такозвано масовно прикупљање података, да градска топлана својим системом електронски попуњава одређене базе података које су потребне министарству, а и граду Панчеву, да би могли да унапреде енергетску ефикасност. Без квалитетних и брзопреносних података то је немогуће. Очекујем да ће резултат овог пројекта после бити копиран и искоришћена искуства са овог пројекта на друге градове у Србији.