Učetvrtak, 25. avgusta 2016. u Gradskoj upravi grada Pančeva potpisan je Ugovor o poslovnoj saradnji – skidanje useva sa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje se nalazi na teritoriji grada Pančeva između Grada Pančeva i „PKB Korporacije“ A.D. Beograd. Ugovor su potpisali gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov i generalni direktor “PKB Korporacije” A.D. Dragiša Petrović.

Gradonačelnik Saša Pavlov povodom potpisivanja ugovora istakao je da je ovo još jedan korak u doslednom sprovođenju Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

– Po poljoprivrednom kalendaru došao je period skidanja useva. Blagovremeno su nadležne službe odradile svoj deo posla u cilju sprovođenja zakona i mogućnosti koje su zakonom predviđene. Angažovana je renomirana kuća za taj posao i ja sam izuzetno zadovoljan što je reč o PKB-u, jer to dokazuje ozbiljnost – ne samo lokalne samouprave, već cele države u borbi protiv ove negativne pojave, tako da će narednih dana ta odlučna borba za sprovođenje zakona biti vidljiva na terenu. U svakom slučaju, ja ocenjujem ovu odluku da se dosledno I odlučno sprovodi zakon kao izuzetno pozitivnu za neka naredna vremena, odnosno za uspostavljanje jednog stabilnog sistema u poljoprivredi koja je strateška grana razvoja, kaže gradonačelnik Pavlov.

Što se tiče površine uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta, članica Gradskog veća grada Pančeva za poljoprivredu Zorica Repac kaže da se od početnih procenjenih 3000 ha, kako pristižu izveštaji nadležnih službi sa terena, za sada došlo do oko 2100 ha koje su nedvismisleno zauzete, ali da će se ovi podaci još menjati kako budu napredovale aktivnosti sa terena.

– To su površine pod suncokretom, kukuruzom, sojom i duvanom i odnose se na svih 11 katastarskih opština. Ono što je važno za ovaj ugovor to je da mi imamo ozbiljno pripremljene, izdefinisane, spremne parcele koje se danonoćno čuvaju i kada se stvore vremenski uslovi i dostigne vegetaciona zrelost kultura, prva kultura koja će biti predmet ugovora je suncokret. Nemamo razloga da žurimo, akcija je pred nama, i ono što je najvažnije je da ste svi vi videli da smo zaista spremni, odlučni i da se držimo Zakona o poljoprivrednom zemljištu, izjavila je za medije Zorica Repac.

Generalni direktor Dragiša Petrović rekao je nakon potpisivanja ugovora da je PKB Korporacija u dogovoru sa Gradom Pančevom spremna već od narednog dana od potpisivanja ugovora da krene sa realizacijom i da ima svu potrebnu mehanizaciju za obavljanje ovog posla.

gradipkb