Учетвртак, 25. августа 2016. у Градској управи града Панчева потписан је Уговор о пословној сарадњи – скидање усева са пољопривредног земљишта у државној својини које се налази на територији града Панчева између Града Панчева и „ПКБ Корпорације“ А.Д. Београд. Уговор су потписали градоначелник града Панчева Саша Павлов и генерални директор “ПКБ Корпорације” А.Д. Драгиша Петровић.

Градоначелник Саша Павлов поводом потписивања уговора истакао је да је ово још један корак у доследном спровођењу Закона о пољопривредном земљишту.

– По пољопривредном календару дошао је период скидања усева. Благовремено су надлежне службе одрадиле свој део посла у циљу спровођења закона и могућности које су законом предвиђене. Ангажована је реномирана кућа за тај посао и ја сам изузетно задовољан што је реч о ПКБ-у, јер то доказује озбиљност – не само локалне самоуправе, већ целе државе у борби против ове негативне појаве, тако да ће наредних дана та одлучна борба за спровођење закона бити видљива на терену. У сваком случају, ја оцењујем ову одлуку да се доследно И одлучно спроводи закон као изузетно позитивну за нека наредна времена, односно за успостављање једног стабилног система у пољопривреди која је стратешка грана развоја, каже градоначелник Павлов.

Што се тиче површине узурпираног пољопривредног земљишта, чланица Градског већа града Панчева за пољопривреду Зорица Репац каже да се од почетних процењених 3000 ха, како пристижу извештаји надлежних служби са терена, за сада дошло до око 2100 ха које су недвисмислено заузете, али да ће се ови подаци још мењати како буду напредовале активности са терена.

– То су површине под сунцокретом, кукурузом, сојом и дуваном и односе се на свих 11 катастарских општина. Оно што је важно за овај уговор то је да ми имамо озбиљно припремљене, издефинисане, спремне парцеле које се даноноћно чувају и када се створе временски услови и достигне вегетациона зрелост култура, прва култура која ће бити предмет уговора је сунцокрет. Немамо разлога да журимо, акција је пред нама, и оно што је најважније је да сте сви ви видели да смо заиста спремни, одлучни и да се држимо Закона о пољопривредном земљишту, изјавила је за медије Зорица Репац.

Генерални директор Драгиша Петровић рекао је након потписивања уговора да је ПКБ Корпорација у договору са Градом Панчевом спремна већ од наредног дана од потписивања уговора да крене са реализацијом и да има сву потребну механизацију за обављање овог посла.

gradipkb