U četvrtak, 31. marta 2016. godine, u sali na IX spratu u Gradskoj upravi, zaključen je Memorandum o poslovno-tehničkoj saradnji između Grada Pančeva i JP Energetika iz Ljubljane, Republika Slovenija, u cilju jačanja i širenja postojećih odnosa na području energetike, intenziviranja tehničke, tehnološke i institucionalne saradnje u oblasti energetike i razvoja energetskog sektora.

Memorandum su potpisali gradonačelnik Saša Pavlov, u ime grada Pančeva, i direktor JP Energetika Ljubljana Samo Lozej, u ime preduzeća.

Gradonačelnik Saša Pavlov gostima iz Slovenije poželeo je dobrodošlicu u Pančevo i izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma i tom prilikom izjavio:

Uveren sam da će kroz razmenu iskustava i primera dobre prakse koje imaju naši saradnici na ovom projektu, građani Pančeva dobiti u budućnosti kvalitetnije i jeftinije usluge koje su vezane za energetski sektor. Grad Pančevo svojom Strategijom razvoja predviđa racionalno i efikasno korišćenje energije, prema tome, to je cilj Grada, da u narednih nekoliko godina, kroz saradnju sa našim prijateljima i kroz budžetska ulaganja, napravi jedan energetski efikasniji sektor, koji će za naše građane biti mnogo produktivniji, komforniji i mnogo jeftiniji.

Gradonačelnik je istakao intenzivne aktivnosti Grada Pančeva u oblasti energetike i naveo primere pilot projekata i pokaznih projekata, ispitivanja energije vetra, geotermalne energije i potencijala biomase, zatim, Ostrvo za održivi saobraćaj, kao pilot projekat na nivou regiona, realizovan u saradnji sa Provincijom Ravena, kao i pilot projekat „Banatsko sunce za sve“ u okviru IPA programa prekogranične saradnje sa Rumunijom, čija je početna konferencija održana 29. marta.

Saša Pavlov poručio je da će Grad Pančevo nastaviti da ide ka tome da postane pametan, energetski efikasnan grad, što pokazuje i potpisivanje ovog Memoranduma.

Samo Lozej, direktor JP Energetika Ljubljana rekao je:

Ljubljana je ove godine dobila naziv zelena prestonica Evrope za ovu godinu. To nije mali korak, u smislu efikasnosti u više područja, pre svega u oblasti ekologije. Čujemo da je i kod vas veliki naglasak upravo na ovoj oblasti, što je sada vrlo aktuelna tema u svim evropskim i ostalim gradovima, da se kvalitet života naših građana poboljša.

Direktor preduzeća Energetika istakao je da Ljubljana, sa svojim preduzećima među kojima je i JP Energetika, takođe aktivno radi na unapređenju usluga, kako bi one bile što efikasnije, potpunije i najjeftinije, u cilju poboljšanja kvaliteta življenja.

Lozej je zahvalio gradonačelniku i Gradu Pančevu što su u JP Energetika prepoznali ozbiljnog partnera, i rekao da podržavaju projekte koji su ekonomski isplativi i zadovoljavaju određene kriterijume, naročito u oblasti ekologije i poboljšanja kvaliteta života građana.