У четвртак, 31. марта 2016. године, у сали на IX спрату у Градској управи, закључен је Меморандум о пословно-техничкој сарадњи између Града Панчева и ЈП Енергетика из Љубљане, Република Словенија, у циљу јачања и ширења постојећих односа на подручју енергетике, интензивирања техничке, технолошке и институционалне сарадње у области енергетике и развоја енергетског сектора.

Меморандум су потписали градоначелник Саша Павлов, у име града Панчева, и директор ЈП Енергетика Љубљана Само Лозеј, у име предузећа.

Градоначелник Саша Павлов гостима из Словеније пожелео је добродошлицу у Панчево и изразио задовољство због потписивања Меморандума и том приликом изјавио:

Уверен сам да ће кроз размену искустава и примера добре праксе које имају наши сарадници на овом пројекту, грађани Панчева добити у будућности квалитетније и јефтиније услуге које су везане за енергетски сектор. Град Панчево својом Стратегијом развоја предвиђа рационално и ефикасно коришћење енергије, према томе, то је циљ Града, да у наредних неколико година, кроз сарадњу са нашим пријатељима и кроз буџетска улагања, направи један енергетски ефикаснији сектор, који ће за наше грађане бити много продуктивнији, комфорнији и много јефтинији.

Градоначелник је истакао интензивне активности Града Панчева у области енергетике и навео примере пилот пројеката и показних пројеката, испитивања енергије ветра, геотермалне енергије и потенцијала биомасе, затим, Острво за одрживи саобраћај, као пилот пројекат на нивоу региона, реализован у сарадњи са Провинцијом Равена, као и пилот пројекат „Банатско сунце за све“ у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње са Румунијом, чија је почетна конференција одржана 29. марта.

Саша Павлов поручио је да ће Град Панчево наставити да иде ка томе да постане паметан, енергетски ефикаснан град, што показује и потписивање овог Меморандума.

Само Лозеј, директор ЈП Енергетика Љубљана рекао је:

Љубљана је ове године добила назив зелена престоница Европе за ову годину. То није мали корак, у смислу ефикасности у више подручја, пре свега у области екологије. Чујемо да је и код вас велики нагласак управо на овој области, што је сада врло актуелна тема у свим европским и осталим градовима, да се квалитет живота наших грађана побољша.

Директор предузећа Енергетика истакао је да Љубљана, са својим предузећима међу којима је и ЈП Енергетика, такође активно ради на унапређењу услуга, како би оне биле што ефикасније, потпуније и најјефтиније, у циљу побољшања квалитета живљења.

Лозеј је захвалио градоначелнику и Граду Панчеву што су у ЈП Енергетика препознали озбиљног партнера, и рекао да подржавају пројекте који су економски исплативи и задовољавају одређене критеријуме, нарочито у области екологије и побољшања квалитета живота грађана.