U petak, 22. marta 2019. godine, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Zoran Đorđević posetio je grad Pančevo i tom prilikom se sastao sa gradonačelnikom Pančeva Sašom Pavlovim i saradnicima. U okviru svoje posete ministar je obišao i ustanove socijalne zaštite na teritoriji grada Pančeva.

Nakon sastanka u kabinetu gradonačelnika ministar je obišao Klub za odrasla i stara lica, a zatim je posetio i korisnike Doma za lica sa oštećenim vidom „Zbrinjavanje“ Pančevo.

Ministar je na kraju posete u izjavi za medije istakao:

– Danas smo u Pančevu, pored Gradske uprave obišli i Klub za odrasla i stara lica i Dom za lica sa oštećenim vidom „Zbrinjavanje“. Svakako smo i na jednom i na drugom mestu videli dobar odnos prema korisnicima. Grad Pančevo je zadovoljan sredstvima koje dobija od Pokrajine i od Ministarstva, ali svakako postoji mogućnost da našu saradnju unapredimo i da, na neki način, pomognemo tim korisnicima, odnosno da doprinesemo tome da njihov svakodnevni život bude lakši i obogaćeniji. Konkretno, ovde u Domu za lica sa oštećenim vidom „Zbrinjavanje“, dogovorili smo se da, s obzirom na to da je Ministarstvo finansiralo Savez slepih i digitalizaciju i izradu digitalne biblioteke, Dom ubuduće dobija redovno sve knjige u audio formatu i u jednom broju i u Brajevom pismu i to već od sledeće nedelje prvi deo i potrudićemo se da nabavimo uređaj za reprodukciju, tako da ću ja biti sledeće nedelje zajedno ovde sa gradonačelnikom da tu prvu audio knjigu odslušamo zajedno sa korisnicima. Verujem da će to njima biti korisno, a i dosta lakše osoblju koje ovde brine o njima. Ukoliko bude još potrebe za bilo čim, Ministarstvo je spremno uvek da pomaže, otvoreni smo, finansijskih sredstava sada imamo, samo da vidimo kako i na koji način da ih najbolje upotrebimo.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov izrazio je zahvalnost ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoranu Đorđeviću na poseti gradu Pančevu i našim institucijama i na tome što je Grad Pančevo prepoznat kao socijalno odgovoran grad, što je, kako je istakao gradonačelnik, i pokazano kroz sve aktivnosti koje su uobličene u Strategiji razvoja grada Pančeva, a koje Pančevo svrstavaju u red društveno i socijalno najodgovornijih gradova u Republici Srbiji.

– Glavni cilj u Strategiji razvoja je da Pančevo bude grad u kojem će građani želeti da žive. To znači da se u svim sektorima brižno odnosimo prema potrebama svakog čoveka i pojedinca kao korisnika usluga, odnosno da detektujemo individualne potrebe i planiramo usluge i prava kojima ćemo zadovoljiti potrebe svakog građanina. To se postiže kroz niz mera koje kao grad sprovodimo. Mi imamo Odluku o socijalnoj zaštiti grada Pančeva, Odluku o finansijskoj podršci porodicama sa decom, a za prava i usluge iz ove dve Odluke u budžetu za 2019. godinu je opredeljeno 490.000.000 dinara, što je približno 11.9% od izvornih prihoda budžeta, konkretno za socijalnu zaštitu 5,9%. Što se tiče zapošljavanja, tu su s jedne strane velike investicije koje su realizovane ili u toku realizacije o Pančevu, poput ZF-a, ulaganja NIS-a i onih za koje će se tek čuti, a s druge strane, tu su mere podrške ovim velikim aktivnostima, poput realizacije Lokalnog akcionog plana zapošljavanja. Što se tiče poverenih poslova – boračka, dečija zaštita i finansijska podrška porodicama sa decom. Moram da kažem da i pored vrlo smanjenih kadrovskih mogućnosti, aktivnosti su u punoj primeni, uz efikasnu uslugu prema građanima, rekao je Pavlov.