Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisali su u četvrtak, 14. aprila 2016. godine, u Maloj sali Gradske uprave grada Pančeva Sporazum o unapređenju javnog prevoza između dva grada.

Tom prilikom, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov rekao je da je konačno razbijena barijera koja je decenijama vladala na relaciji između Beograda i Pančeva i naglasio da je blizina Pančeva i Beograda veoma bitna i da predstavlja osnovnu razvojnu šansu grada Pančeva.

Ovo je naš drugi zvanični susret i sastanak, a bilo ih je i mnogo više u međuvremenu u operativnoj fazi realizacije svega ovoga. Ovaj drugi sastanak je jedno svedočanstvo da radimo sistematično i analitički, a ne samo popularistički, jer smo na prethodnom sastanku najavili i dogovorili neke osnovne korake čija se realizacija nastavlja potpisivanjem ovog Sporazuma i za grad Pančevo ovo je zaista od velikog značaja, imajući u vidu da je grad Pančevo u odnosu na prošlost sada najbliži gradu Beogradu, rekao je Saša Pavlov.

Gradonačelnik Beograda naglasio je da u narednih mesec dana sledi izrada Studije izvodljivosti, nakon koje će biti poznato koliko će autobusa prevoziti građane, kakvi će to autobusi biti i u kom će intervalu saobraćati.

Nakon studije, krenućemo u izradu plana i očekujem da ćemo već na početku nove školske godine, u septembru, imati objedinjeni javni prevoz. To ne podrazumeva samo autobuski prevoz, već će se raditi i na tome da se BG voz, koji sada saobraća do Ovče, produži do Pančeva, kao i da se izgradi biciklistička staza do Pančeva. To su stvari koje nam omogućavaju da komuniciramo bolje, rekao je Siniša Mali poručivši da je potrebno da se maksimalno upotrebe kapaciteti i ATP-a i GSP-a.

Prema rečima gradonačelnika Beograda, Sporazum o unapređenju javnog prevoza je korak bliže ka uspostavljanju jedinstvenog prevoza na dobrobit građana Pančeva, prevashodno zbog toga što veliki broj Pančevaca radi u Beogradu. Siniša Mali istakao je da bolji i objedinjeni prevoz nije jedini vid saradnje dva grada i da se samo zajedničkim delovanjem stvari mogu promeniti nabolje i kao oblasti saradnje naveo je nove industrijske zone i nove fabrike, projekte koji će doneti nova radna mesta Pančevu. Gradonačelnik Beograda dodao je da postoji industrijska zona u Krnjači gde treba dovesti investitore, kao i da su u toku pregovori za otvaranje novih fabrika za industrijsku zonu kod Pupinovog mosta.

Nakon potpisivanja Sporazuma, Saša Pavlov i Siniša Mali obišli su centar Pančeva i posetili zanatsku radnju „Đepeto”, koja se bavi proizvodnjom nameštaja, a čiji je vlasnik Nikola Jović korisnik mere Samozapošljavanja, a potom su posetili i Udruženje penzionera.