Александар Стевановић, градоначелник Панчева угостио је министра културе Николу Селаковића који је у Народном музеју потписао уговоре за реализацију пројеката у области културе. Министарство културе обезбедило је 10,7 милиона динара за пројекте панчевачког Народног музеја, Завода за заштиту споменика културе и Историјског архива.

„Министарство културе наставља да буде верни и добар партнер Граду Панчеву. Надам се да ћу бити у прилици да ускоро дођем целодневно у Панчево и да се сретнем са свим директорима установа културе и са представницима града, од градоначелника до већника задужених за област културе како бисмо разговарали и о будућим пројектима стратешке сарадње између Републике и седишта Јужнобанатског округа, са циљем да културне садржаје и културни живот овог лепог града и Баната учинимо што бољим“, истакао је Селаковић.

Градоначелник Александар Стевановић је подсетио да је у последње четири године Министарство уложило више од 80 милиона динара за 122 пројекта у области културе у Панчеву.

,,Ми константно истичемо колико је кулутра у граду Панчеву важна. Наставићемо да причамо о великим пројектима у култури које ћемо реализовати, као и које ћемо у даље поджавати. Данашња посета министра Селаковића нам даје ветар у леђа и сарадња коју смо до сада имали са ресорним министарством је била сјајна. Радујем се даљој сарадњи, јер сам сигуран да ћемо будуће важне пројекте у области културе заједничким снагама успешно реализовати и на тај начин изаћи у сусрет свим жељама које су наши суграђани исказали као значајне за живот у области кутуре“, рекао је Стевановић.

Са Грозданом Миленков, в.д. директора Завода за заштиту споменика културе Панчево потписани су уговори за конзерваторско-рестаураторске радове на улазној ајнфор капији на објекту ове установе, за израду пројекта конзерваторско-рестаураторских радова на Успенској цркви у Панчеву и за другу фазу хитних интервенција на обезбеђењу објекта дворца Лазаревић у Великом Средишту.

,,Потписивањем ових уговора за реализацију пројеката добили смо подршку од Mинистарства културе и на тај начин доприносимо заштити културних добара који представљају симболе нашег града. Њиховим очувањем чувамо и сам културни идентитет нашег Панчева“, објаснила је Гроздана Миленков.

Бранислава Милковић вд. директора Историјског архива у Панчеву нагласила је важност подршке Министарства културе, за пројекат који се односи на четврту фазу радова унапређења делатности заштите непокретног културног наслеђа кроз инвестиционо одржавање дела објекта јавне намене ове установе.

„Претходне три фазе овој пројекта су финансијски подржане од стране Министарства културе и Града Панчева, а у оквиру ове фазе пројекта одобрена су нам средства у износу од 2 милиона динара. Драго ми је, јер је препознат значај архивске делатности и улагања за њено очување“ поручила је Милковић.

Са в.д. директором панчевачког Народног музеја, Мирославом Бирцлином потписани су уговори за пројекте истраживања у атару Банатског Новог Села, тј. сондажна археолошка истраживања раносредњовековних локалитета на територији југозападног Баната, за пројекат треће фазе пописа уметничких дела у власништву верских заједница на територији Јужног Банатата, рестаурацију већих икона из Преображењског храма у Панчеву, као и ревитализацију поставке у кући Михајла Пупина у Идвору.

„Народни музеј Панчева већ годинама уназад има пуну подршку Министартства културе за разне пројекте, а ове године смо добили средства у износи од 2.3 милиона динара за њихову реализацију“, навео је Бирцлин.

Потписивање уговора са Министарством културе су доказ да је очување културне баштине веома важно и да су овакви пројекти битни за нашу културу и традицију.