Grad Pančevo svake godine učestvuje u projektima za izbegla i raseljena lica kroz razne vidove pomoći, građevinski materijal, dohodovne aktivnosti, izgradnju stanova i jednokratne pomoći. Zamenica gradonačelnika Dragana Kuprešanin i član Gradskog veća grada za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Milenko Čučković posetili su domaćinstvo u Starčevu i prisustvovali isporuci građevinskog materijala.

– Mi imamo dugogodišnju aktivnu saradnju sa Komesarijatom i međunarodnim organizacijama u cilju rešavanja problematike izbeglica i interno raseljenih stanovnika. Mi se, zajedničkim snagama, trudimo da pomognemo onima kojima je neophodna pomoć u pronalaženju mogućnosti stanovanja, odnosno rešavanja stambenog pitanja i omogućimo integraciju u svim životnim sferama tako da se osećaju da su kod kuće i da je ovde njihov dom. Sredstvima drugih donatora kao što su Japanska carevina, fondova IPA i SIRP i drugih, u gradu Pančevu izgrađeno je još 198 stanova za izbegla lica, odnosno ukupno 274, što jasno pokazuje koliko je Pančevo odgovoran, otvoren i grad koji brine o svim svojim građanima, istakla je Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika Pančeva prilikom posete porodici Radaković u Starčevu, koja je došla iz Hrvatske i koja je dobila pomoć u vidu građevinskog materijala.

Poslednjih 10 godina intenzivirani su projekti stambenog zbrinjavanja izbeglica i interno raseljenih lica kao način trajne integracije u Republici Srbiji.

– Iz sredstava Regionalnog stambenog programa za grad Pančevo obezbeđena su sredstva kroz tri projekta dodele građevinskog materijala, gde je materijal za izgradnju porodičnih stambenih objekata dodeljen za 49 porodica izbeglih lica, od toga u zadnjem projektu za 10 porodica. Takođe iz sredstava Regionalnog stambenog programa otkupljena je 21 seoska kuća, trenutno je u izgradnji zgrada sa 40 stanova, a uskoro treba da počne izgradnja još jedne zgrade sa 36 stanova. Iz istih sredstava dodeljeno je i 16 montažnih kuća, precizirao je Milenko Čučković, član Gradskog veća grada Pančeva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

– Dvadeset godina smo bili podstanari, nismo imali svoj dom, selili se više puta. Teško je bilo, ja sam ostao i bez posla. Želim da se zahvalim gradu Pančevu na ovoj velikoj pomoći, jer mi ovo ne bismo mogli sami, ni da sanjamo. Sada ćemo moći da sredimo ovu kuću, koja možda nekima izgleda loše, ali nama je najbolja na svetu i tek će biti kada završimo radove od leta, ne krije radost domaćin Slobodan Radaković.

Osim sredstava Regionalnog stambenog programa, sredstvima iz budžeta Republike Srbije, koji se realizuju preko Komesarijata za izbeglice Republike Srbije, za potrebe stambenog zbrinjavanja izbeglica i interno raseljenih lica dodeljeno je još 342 paketa građevinskog materijala, otkupljeno 12 seoskih kuća i dodeljeno 9 montažnih kuća.