Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković u ponedeljak, 30. maja 2016. godine, prisustvovao je obeležavanju početku radova na izgradnji novog kompleksa Kazneno-popravnog zavoda u Pančevu na Bavaništanskom putu. Događaju su prisustvovali i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović, upravnik Okružnog zatvora u Pančevu Dejan Bakić, kao i predstavnici pravosudnih i gradskih institucija.

Prvi temelj formalno je položio ministar pravde Nikola Selaković.
„Novi zatvor biće izgrađen na deset hektara zemljišta postojeće ekonomije, koja je u sastavu postojećeg pančevačkog Okružnog zatvora i nalazi se na putu za Bavanište“, rekao je ministar pravde i dodao da će Kazneno-popravni zavod biti građen u skladu sa najsavremenijim standardima, najvišim stepenom obezbeđenja i opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite i da će to biti najmoderniji zatvor u Srbiji.

Srbija trenutno ima 35 zatvora, od kojih je pet na Kosovu i Metohiji, a pored zatvora u Pančevu do kraja godine, prema rečima ministra, planirano je da počne izgradnja novog Kazneno-popravnog zavoda u Kragujevcu.

“Na ovaj način još jednom smo pokazali da ono što smo započeli 2012, a posebno 2014, prateći najsavremenije standarde, odgovornost i prema državi, ali i prema osobama koje su činile krivična dela i koje su se našle u kaznenim zavodima radi korigovanja njihovog ponašanja”, rekao je Selaković.

On je podsetio da je pre tri godine Srbija bila na prvom mestu po “natrpanosti” zatvora, a da se u međuvremenu pomerila za deset mesta na bolje.

Poslednjih nekoliko godina zatvorski kapaciteti povećani su sa 7.200 na 9.800 osoba koja mogu da budu smeštena u njima, naveo je Selaković.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov izrazio je zahvalnost Vladi Republike Srbije, Ministarstvu pravde RS i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija zbog realizacije ovog projekta i tom prilikom rekao:

Gradu Pančevu ovo mnogo znači, pre svega, zato što je u sklopu ovog projekta predviđena izgradnja fekalne i kišne kanalizacije na pristupnom potezu ovoj lokaciji, odnosno na potezu Bavaništanskog puta, koji je nekad bio izletničko naselje, a vremenom je postalo vrlo ozbiljno naselje konstantno naseljeno građanima Pančeva i mi na ovakav način, uz pomoć ovog kreditnog zaduženja Vlade RS i Ministarstva pravde RS rešavamo svoj veliki problem, izgradnjom fekalne i kišne kanalizacije, a jednako važno je i što će izgradnjom ovog objekta konačno biti izmešten zatvor iz objekta u centru grada.

Imajući u vidu istorijsku vrednost zgrade u centru Pančeva, gradonačelnik je rekao da se nada da će ovaj objekat postati muzejski ili izložbeni prostor.

Selaković je pohvalio saradnju Grada Pančeva i podršku Ministarstvu pravde RS i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, koju je lokalna samouprava iskazala na ovom projektu.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija dr Milan Stevović je pohvalio saradnju sa gradskom upravom Pančeva, posebno na pretprojektnim radovima.

“Sve prepreke smo uspeli da savladamo i nadam se da ćemo za 18 meseci svi zajedno biti ponosni na novi zatvor i prateće projekte vodovoda i kanalizacije”, rekao je Stevović.

Budući zatvor imaće status Kazneno-popravnog zavoda i kapacitet za 500 lica lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika. Biće izgrađen na 10 hektara zemljišta postojeće ekonomije, koja je u sastavu Okružnog zatvora i nalazi se na putu za Bavanište. Vrednost izgradnje i opremanja je 23.000.000 evra, od čega Centralna evropska banka kreditira 18.000.000, a Srbija sufinansira sa 5.000.000 evra za opremanje. Projektovanje, tehnička kontrola i izrada tenderske dokumentacije je donacija EU kroz WIBF – IPF 1 i IPF 3 u iznosu od 700.000 evra.

Planirano je da se ceo kompleks ukupne površine 24.000 kvadratnih metara sastoji od sedam zgrada: dve za smeštaj osuđenika, objekat za kuhinju, upravna zgrada, prijavnica, zgrada za posete i tehničke prostorije.