Министар правде у Влади Републике Србије Никола Селаковић у понедељак, 30. маја 2016. године, присуствовао је обележавању почетку радова на изградњи новог комплекса Казнено-поправног завода у Панчеву на Баваништанском путу. Догађају су присуствовали и градоначелник Панчева Саша Павлов, директор Управе за извршење кривичних санкција Милан Стевовић, управник Окружног затвора у Панчеву Дејан Бакић, као и представници правосудних и градских институција.

Први темељ формално је положио министар правде Никола Селаковић.
„Нови затвор биће изграђен на десет хектара земљишта постојеће економије, која је у саставу постојећег панчевачког Окружног затвора и налази се на путу за Баваниште“, рекао је министар правде и додао да ће Казнено-поправни завод бити грађен у складу са најсавременијим стандардима, највишим степеном обезбеђења и опремљен посебним техничким системом заштите и да ће то бити најмодернији затвор у Србији.

Србија тренутно има 35 затвора, од којих је пет на Косову и Метохији, а поред затвора у Панчеву до краја године, према речима министра, планирано је да почне изградња новог Казнено-поправног завода у Крагујевцу.

“На овај начин још једном смо показали да оно што смо започели 2012, а посебно 2014, пратећи најсавременије стандарде, одговорност и према држави, али и према особама које су чиниле кривична дела и које су се нашле у казненим заводима ради кориговања њиховог понашања”, рекао је Селаковић.

Он је подсетио да је пре три године Србија била на првом месту по “натрпаности” затвора, а да се у међувремену померила за десет места на боље.

Последњих неколико година затворски капацитети повећани су са 7.200 на 9.800 особа која могу да буду смештена у њима, навео је Селаковић.

Градоначелник Панчева Саша Павлов изразио је захвалност Влади Републике Србије, Министарству правде РС и Управи за извршење кривичних санкција због реализације овог пројекта и том приликом рекао:

Граду Панчеву ово много значи, пре свега, зато што је у склопу овог пројекта предвиђена изградња фекалне и кишне канализације на приступном потезу овој локацији, односно на потезу Баваништанског пута, који је некад био излетничко насеље, а временом је постало врло озбиљно насеље константно насељено грађанима Панчева и ми на овакав начин, уз помоћ овог кредитног задужења Владе РС и Министарства правде РС решавамо свој велики проблем, изградњом фекалне и кишне канализације, а једнако важно је и што ће изградњом овог објекта коначно бити измештен затвор из објекта у центру града.

Имајући у виду историјску вредност зграде у центру Панчева, градоначелник је рекао да се нада да ће овај објекат постати музејски или изложбени простор.

Селаковић је похвалио сарадњу Града Панчева и подршку Министарству правде РС и Управи за извршење кривичних санкција, коју је локална самоуправа исказала на овом пројекту.

Директор Управе за извршење кривичних санкција др Милан Стевовић је похвалио сарадњу са градском управом Панчева, посебно на претпројектним радовима.

“Све препреке смо успели да савладамо и надам се да ћемо за 18 месеци сви заједно бити поносни на нови затвор и пратеће пројекте водовода и канализације”, рекао је Стевовић.

Будући затвор имаће статус Казнено-поправног завода и капацитет за 500 лица лишених слободе, односно 300 осуђеника и 200 притвореника. Биће изграђен на 10 хектара земљишта постојеће економије, која је у саставу Окружног затвора и налази се на путу за Баваниште. Вредност изградње и опремања је 23.000.000 евра, од чега Централна европска банка кредитира 18.000.000, а Србија суфинансира са 5.000.000 евра за опремање. Пројектовање, техничка контрола и израда тендерске документације је донација ЕУ кроз WIBF – IPF 1 и IPF 3 у износу од 700.000 евра.

Планирано је да се цео комплекс укупне површине 24.000 квадратних метара састоји од седам зграда: две за смештај осуђеника, објекат за кухињу, управна зграда, пријавница, зграда за посете и техничке просторије.