Počela akcija skidanja useva sa uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u Pančevu

Na teritoriji katastarske opštine Omoljica, na parcelama pod suncokretom na uzurpiranom poljoprivrednom zemljišu u državnoj svojini u nedelju 28. avgusta u jutarnjim časovima počelo je skidanje useva na teritoriji grada Pančeva.

Početak akcije na terenu, a samo tri dana nakon potpisivanja Ugovora između Grada Pančeva i PKB Korporacije A.D. Beograd ispratili su i na licu mesta bili gradonačelnik Saša Pavlov, predsednik Skupštine grada Pančeva Tigran Kiš, članica Gradskog veća zadužena za poljoprivredu Zorica Repac, kao i predstavnici Sekretarijata za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj i PKB korporacije.

„Jutros smo započeli, kombajni PKB-a su na terenu, znači primenjujemo taj drugi stav člana 62. Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji kaže da na ovom mestu mi sada skidamo useve sa uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta. Poljoprivredna inspekcija je uradila svoj deo posla i sačinila zapisnike. Na ovim parcelama se ne radi o poznatim uzurpatorima i prema tome, da bi zaštitili Zakon o poljoprivrednom zemljišu, ovo je jedina moguća akcija koja je mogla da bude sprovedena. Sprovodi se u neko normalno vreme, po normalnom poljoprivrednom kalendaru, sad je i došlo vreme skidanja suncokreta i evo to danas ova tri kombajna PKB-a i rade. Krećemo ovde od Omoljice, u toku popodneva i sutrašnjeg dana akcija će se nastaviti u Banatskom Brestovcu, a onda kasnije i u drugim katastarskim opštinama, nekim utvrđenim tempom od strane radne grupe i Sekretarijata koji se neposredno i operativno bavi ovom problematikom. Na ovakav način je zaista, što mi izuzetno drago, dat jasan znak da država funkcioniše, da ćemo da stanemo na put svim uzurpatorima i dat jasan znak da će se izraditi jedna vrlo jasna agrarna politika zasnovana na zakonskim rešenjima, gde će svi koji rade pošteno imati podjednake šanse da žive od poljoprivrede“, poručuje gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

„Danas smo u Omoljici na parcelama pod suncokretom, geometri su odredili parcele od 43 ha, akcija će trajati sve dok budemo imali šta da radimo, a mislim da ćemo imati dosta imajući u vidu usitnjenost parcela na terenu. Mi smo krenuli i nećemo se zaustaviti. Posle suncokreta i paralaleno ići će soja, i parcele pod kukuruzom. Mislim da je najvažnije da smo poslali jasnu, nedvosmislenu poruku da zakon mora da se poštuje i da niko ne može da bude jači od države“,ističe Zorica Repac, članica Gradskog veća.