Почела акција скидања усева са узурпираног пољопривредног земљишта у државној својини у Панчеву

На територији катастарске општине Омољица, на парцелама под сунцокретом на узурпираном пољопривредном земљишу у државној својини у недељу 28. августа у јутарњим часовима почело је скидање усева на територији града Панчева.

Почетак акције на терену, а само три дана након потписивања Уговора између Града Панчева и ПКБ Корпорације А.Д. Београд испратили су и на лицу места били градоначелник Саша Павлов, председник Скупштине града Панчева Тигран Киш, чланица Градског већа задужена за пољопривреду Зорица Репац, као и представници Секретаријата за пољопривреду, село и рурални развој и ПКБ корпорације.

„Јутрос смо започели, комбајни ПКБ-а су на терену, значи примењујемо тај други став члана 62. Закона о пољопривредном земљишту који каже да на овом месту ми сада скидамо усеве са узурпираног пољопривредног земљишта. Пољопривредна инспекција је урадила свој део посла и сачинила записнике. На овим парцелама се не ради о познатим узурпаторима и према томе, да би заштитили Закон о пoљопривредном земљишу, ово је једина могућа акција која је могла да буде спроведена. Спроводи се у неко нормално време, по нормалном пољопривредном календару, сад је и дошло време скидања сунцокрета и ево то данас ова три комбајна ПКБ-а и раде. Крећемо овде од Омољице, у току поподнева и сутрашњег дана акција ће се наставити у Банатском Брестовцу, а онда касније и у другим катастарским општинама, неким утврђеним темпом од стране радне групе и Секретаријата који се непосредно и оперативно бави овом проблематиком. На овакав начин је заиста, што ми изузетно драго, дат јасан знак да држава функционише, да ћемо да станемо на пут свим узурпаторима и дат јасан знак да ће се израдити једна врло јасна аграрна политика заснована на законским решењима, где ће сви који раде поштено имати подједнаке шансе да живе од пољопривреде“, поручује градоначелник Панчева Саша Павлов.

„Данас смо у Омољици на парцелама под сунцокретом, геометри су одредили парцеле од 43 ha, акција ће трајати све док будемо имали шта да радимо, а мислим да ћемо имати доста имајући у виду уситњеност парцела на терену. Ми смо кренули и нећемо се зауставити. После сунцокрета и паралалено ићи ће соја, и парцеле под кукурузом. Мислим да је најважније да смо послали јасну, недвосмислену поруку да закон мора да се поштује и да нико не може да буде јачи од државе“,истиче Зорица Репац, чланица Градског већа.