Prva faza radova na rekonstrukciji priobalja počela je 10. marta. Tim povodom, u holu Gradske uprave grada Pančeva postavljena je maketa budućeg keja.

Grad Pančevo je počeo realizaciju kapitalnog, dugo očekivanog projekta. Ovo je jedna od najzačajnijih investicija grada Pančeva. Rekonstrukcija i dogradnja keja radiće se na potezu od mosta na Tamišu do Brodoremonta. Biće izgrađeni novi sportsko-rekreativni tereni, moderna dečja igrališta, nove pešačko-biciklističke staze, sankaonica i skejt park, ali i prostor za kućne ljubimce. Planirano je i proširenje amfiteatra, više sadržaja na gradskom pontonu, teatar na Tamišu i postavljanje suvenirnice i info pulta. Biće i više zelenih površina, nova javna rasveta, nove česme, klupe i kante za selektivno odlaganje otpada. Ovaj projekat, zbog obima radova koje obuhvata izvodiće se u fazama, kako bi i tokom rekonstrukcije sadržaji na keju bili dostupni građanima i posetiocima.

Maja Vitman, gradska menadžerka, predstavila je kompletan projekat rekonstrukcije u holu Gradske uprave grada Pančeva:

– Danas su krenuli radovi na prvoj fazi rekonstrukcije buduće Pančevačke promenade. Od izgradnje keja osamdesetih godina do danas nije bilo značajnih ulaganja. Uređenje Pančevačkog keja je jedna od najznačajnijih i najvećih investicija koju grad Pančevo sprovodi i koja je finansirana direktnim ulaganjima iz budžeta grada Pančeva. Investicija koja će obnoviti, urediti kej i unaprediti njegov sadržaj. Obim radova obuhvata kompletan nasip sa svim pešačkim stazama, površinama i stepeništima na dužini od starog mosta u Ulici Moše Pijade do parcele Brodoremonta. Ukupna dužina šetališta je oko 1.600m. Izgradićemo nov parking ispred silosa na kojem smo predvideli 68 parking mesta, od čega su 4 za potrebe osoba sa invaliditetom. Definisanjem mesta za parkiranje, rešiće se dugogodišnji problem nepropisnog parkiranja i zaštitiće se zelene površine i okolne ulice. Postavićemo novo javno osvetljenje celom dužinom. Imajući u vidu da su pojedine parcele u privatnom vlasništvu, grad Pančevo je pokrenuo postupak eksproprijacije prema planskom dokumentu. I pored nerešenih imovinsko pravnih odnosa maksimalno smo uspeli da isplaniramo radove u prvoj fazi na parcelama koje su u vlasništvu grada Pančeva. U toku ove godine krećemo sa izradom tehničke dokumentacije i dobijanje neophodnih dozvola čime će se stvoriti uslov za kompletnu rekonstrukciju ulica Mučeničke i Kej Radoja Dakića kao i Trga Mučenika. Završetak ovih investicija je preduslov za dalju razradu lokacije Promenade, ali i starog gradskog jezgra. Kao krajnja investicija, do 2030. godine, želja nam je da izgradimo pešačko-biciklističku pasarelu kojom ćemo omogućiti odlazak u Gradsku šumu. Izgradnja pasarele omogućiće prelazak iz grada na drugu obalu reke Tamiš i obilazak simbola grada Pančeva – vodene kapije grada kule svetionici, koje su jedinstvene bliznakinje na celom toku Dunava.

Vrednost prve faze radova je 380 miliona dinara i trajaće 180 kalendarskih dana.