Grad Pančevo donirao je ginekološku stolicu za žene sa invaliditetom i za žene sa otežanim kretanjem, prvu i za sada jedinu ovakvu stolicu na teritoriji Južnog Banata, a u petak, 22. aprila 2016. godine, ispred Doma zdravlja završena je i postavka platforme za osobe sa invaliditetom.

Tim povodom, ispred Doma zdravlja, obratili su se gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i direktor Doma zdravlja dr Slobodan Ovuka, u prisustvu članice Gradskog veća zadužene za zdravstvo dr Mirele Petrović.

Gradonačelnik Saša Pavlov izjavio je:

Ponosimo se ovom nabavkom, s obzirom da smo među malim brojem gradova koji takav sto, namenjen pre svega za žene sa otežanim kretanjem i invaliditetom. Nabavka ginekološke stolice i nije toliko skupa, za nju je izdvojeno oko 500.000 dinara iz budžeta, i to je 100 posto sredstava, ali je bitna ako uzmemo neke statističke pokazatelje, da u gradu Pančevu ima oko 4.500 žena sa otežanim kretanjem ili invaliditetom, i da se, na nivou Republike, oko 50 posto žena od 400.000 ovih žena ostvaruju kao majke.

Gradonačelnik je istakao da će građanima sa invaliditetom ili otežanim kretanjem lift-platforma omogućiti dostupnost i nesmetano korišćenje svih zdravstvenih usluga, a da Grad je za njenu nabavku izdvojio gotovo šest miliona dinara iz budžeta:

Izgradnjom ove platforme pružaju se i ostale usluge Doma zdravlja, Onkološke ambulante, Stomatološke i Ginekološke ambulante, i ovo je još samo jedan dokaz težnje Grada Pančeva zajedno sa Domom zdravlja, čiji je osnivač, da ulaže sredstva u poboljšanje ove primarne zdravstvene usluge, naglasio je gradonačelnik.

Direktor Doma zdravlja dr Slobodan Ovuka rekao je da je pančevački Dom zdravlja možda jedini u Srbiji, ili među dva, tri doma zdravlja, koji imaju ovako rešen problem i rekao da će platforma značiti osobama sa invaliditetom, starijim sugrađanima i pacijentima sa onkologije, kojima je zbog bolesti kretanje otežano, s obzirom na to da se u zgradi Doma zdravlja nalazi i Bolnička služba koja se odnosi na onkologiju:

Priča je započela pre skoro tri godine, kada smo radili projekat jer smo shvatili potrebu za ovakvom platformom. Obraćali smo se na više adresa, međutim niko nam nije obezbedio materijalna sredstva za ovu platformu. Na kraju smo to rešili u našoj kući, u gradu Pančevu i zahvaljujem i gradonačelniku i Gradskom veću i svim ljudima koji su učestvovali u izradi budžeta za ovu godinu koji su prepoznali ovakvu potrebu i našli sredstva da ovo i urade.