Стална конференција градова и општина позвала је своје чланице да се придруже обележавању Европске недеље мобилности, манифестације која се одржава сваке године у периоду од 16. до 22. септембра.

Учешћем у Европској недељи мобилности, градови и општине из Србије се придружују Европској иницијативи у коју је ове године укључено више од 2.900 градова и општина из 49 држава, који на тај начин исказују своју солидарност са принципима одрживе урбане мобилности.

Ове године, СKГО је у оквиру Европске недеље мобилности организовала акцију „Дан без аутомобила у градовима и општинама“. У оквиру ове акције, СKГО је позвала председнике општина и градоначелнике да личним примером подрже принципе Европске недеље мобилности тако што ће у петак, 20. септембра, на посао доћи без аутомобила (пешице, јавним превозом, бициклом).

Челници Панчева придружили су се овој манифестацији, коју су до данас подржали и градоначелници и председници општина Београда, Сомбора, Темерина, Мионице, Опова, Пирота, Kрушевца, Врбаса, Бајине Баште, Оџака, Врања, Беле Паланке, као и многи други. Акцију су подржали чланови Председништва СKГО као и председници Одбора.

Акцију у Панчеву су подржали заменик градоначелника Панчева Предраг Живковић, чланови градског већа Kатарина Бањаи, мр Татјана Божић и Немања Ротар, помоћница градоначелника Марија Ђукановић и директор Туристичке организација Панчево Никола Стоилковић.

Мр Татјана Божић, Kатарина Бањаи и Марија Ђукановић овог јутра на посао су дошле пешке, Предраг Живковић и Немања Ротар су на посао дошли бициклом, а Никола Стоилковић специјално због данашње акције на посао је дошао потпуно еколошким возилом на два точка – Air wheel vozilom Segway.

Предраг Живковић, заменик градоначелника Панчева веома често користи бицикл као превозно средство и данас је на посао дошао бициклом како би са осталим колегама, макар симболично, дао допринос афирмацији алтернативни видова превоза.

– Мислим да је јако важно истицати што чешће важност алтернативних видова превоза конвенционалном. То се већ дуги низ година промовише и у другим европским државама. Очекује нас и доста изазова, посебно наредних година, у трећој деценији овог 21. века. Пронашао сам занимљиву чињеницу да су пре 50 година аутомобиле возили само људи који су могли то себи да приуште, док је данас то доста другачије, посебно у најразвијенијим државама Европске уније. Данас се промовишу и вожња бициклом и пешачење с обзиром на то да је пред нама суочавање са изазовом који се зове проблем глобалног загревања. Kада је у питању рекреативно коришћење бицикла, у нашем граду има доста стаза за бициклисте. Лично ја користим бициклистичке стазе у Улици Стевана Шупљикца, Првомајској… Мислим да су сви наши суграђани приметили озбиљне саобраћајне чепове у Улици Kнеза Милоша Обреновића. Ту такође постоји бициклистичка стаза, затим у Милоша Требињца, око Народне баште, тако да свако ко се одлучи за коришћење овог начина кретања у саобраћају за сада има доста алтернатива. Наравно, на томе треба још доста радити – рекао је Предраг Живковић.

Kако је рекла Kатарина Бањаи, чланица Градског већа за заштиту животне средине и одрживи развој подсетила је да се Панчево сваке године укључује у обележавање Европске недеље мобилности.

– Веома ми је драго што смо моје колеге и ја дали и лични допринос обележавању Европске недеље мобилности на тај начин што је неко од нас дошао пешице, а неко бициклом или другим превозом који није аутомобил. Било би лепо да имамо времена и да то чешће практикујемо с обзиром на то да има пуно бенефита, како по наше здравље које је заиста најбитније тако и по животну средину, али и по кућни буџет. Панчево се годинама придружује обележавању Европске недеље мобилности зато што ова манифестација има леп циљ а то је промоција алтернативних видова превоза у односу на возила која користе фосилна горива, јер њиховим сагоревањем долази до испуштања гасова који су отровни. Поменућу пре свега угљен диоксид који је гас стаклене баште и доводи до глобалног загревања – рекла је Бањаи.

Немања Ротар, члан Градског већа за културу и омладину такође је један од челника локалне власти који приватно редовно користи бицикл као превозно средство.

– Бицикл или долазак пешице је по мом мишљењу најбољи начин да дођемо до посла. Поготово ако то можемо, ако смо близу послу или близу дестинација до којих желимо да одемо. Бицикл возим читав живот и то ми је основно превозно средство. Долазим редовно на посао, одлазим с посла бициклом, возим бицикл и рекреативно на дуже релације. Бицикл је у свету једно од главних превозних средстава, не само у Европи него и у Азији. У Европској унији бицикл возе и шефови држава, градоначелници европских престоница, долазе тако на посао и то већ деценијама. Ми имамо мало другачији, специфичан однос према бициклу. Многе ствари би требало да се унапреде, пре свега бициклистичке стазе, да се много више ради на њима, да се повеже Еуро вело стаза. То нам недостаје, то је један јако леп пројекат који би могао да се заврши. Многи људи из Европе овде долазе, па се стаза ту прекида. На деоници од Београда ка Иванову, било би сјајно кад би се урадила једна бициклистичка стаза. Бицикл је превозно средство које је будућност у овој земљи. Мораћемо да се привикнемо на то. То је пре свега исплативо и јефтино, а надасве здраво. Бицикл је добар пре свега за одржавање кондиције и уопште телесног здравља – казао је Немања Ротар.

Никола Стоилковић, директор Туристичке организације Панчево у свом граду је познат по томе да све чешће користи алтернативне видове за превоз као што су Сегвеј или електрични тротинет. Специјално због данашње акције на посао је дошао Сегвејем како би грађанима личним примером показао да ово еколошко возило може без проблема да се вози у урбаној средини.

– Европска недеља мобилности се спроводи у читавој Европи, а ево и ми смо у Панчеву данас изабрали другачије превозно средство до посла. Важно је било да то није аутомобил који користи фосилна горива. Ја сам данас одлучио да дођем на посао електричним возилом Сегвеј. У свету су све популарнији „аирвилови“, електрични тротинети и друга електрична возила. Ово је у потпуности еколошко возило, користе га у читавој Европи. Највише га има у Прагу и Словенији. „Аирвил“ можете возити у било које годишње доба, осим кад падне снег, а и инфраструктура у Панчеву је таква да омогућава безбедну вожњу оваквим возилима – рекао је Никола Стоилковић.

Европска недеља мобилности је манифестација којом се промовишу алтернативни видови саобраћаја у односу на моторизовани саобраћај који користи фосилна горива. Циљ Европске недеље мобилности је да се промотивним манифестацијама и спровођењем макар једне трајне мере у граду или општини учини напор да се смањи коришћење путничких аутомобила и побољшају услови за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака. Тема овогодишње кампање је безбедно пешачење и бициклирање а слоган овогодишње кампање је: „Пешачите са нама“!