Grad Pančevo je ove godine po prvi put obeležio slavu grada, praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznatijem kao Velika Gospojina, u sredu 28. avgusta 2019. godine.

Sveta Liturgija održana je u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, kojoj su prisustvovali predstavnici Gradske uprave grada Pančeva, dok je u 11 časova usledila litija oko Uspenske crkve a zatim centralnim gradskim ulicama do zgrade Gradske uprave. Litija na čijem čelu su bili pripadnici vojske, policije, gradske vlasti i građanstva kretala se ulicama Braće Jovanović, Karađorđevom, Vojvode Radomira Putnika, zatim kroz Sokače do zgrade Gradske uprave.

U holu Gradske uprave po prvi put je organizovano rezanje slavskog kolača, a domaćin i prvi kum gradske slave bio je gradonačelnik Saša Pavlov, koji se prisutnima obratio sledećim rečima:

– Velika mi je čast i zadovoljstvo da smo se danas okupili da proslavimo zajedno gradsku slavu – Uspenje Presvete Bogorodice i da na taj način, odajući počast našem verskom, kulturnom i istorijskom nasleđu, započnemo danas, na Veliku Gospojinu novu tradiciju okupljanja, širenja prijateljstva, ljubavi i solidarnosti među svima nama u našoj zajednici, u našem gradu. Slava se slavila i u ratu i miru, i u blagostanju i nevolji; slava je zajednička i bogatim i siromašnim, bolesnima i zdravima, u domu jednako kao i u tuđini, jer se slava pre svega nosi u srcu. Zato, pod okriljem Presvete Bogorodice u čiju slavu i čast smo okupljeni oko kolača, sveće i žita, u tradicionalnom duhu krsne slave, poželimo sve ono što nam je neophodno da bi zajednica specifična kao što je naša prosperirala na svim nivoima. Poželimo zdravlje, međusobno uvažavanje, solidarnost i pre svega unutrašnji mir. Da nam svima donese blagostanje i svako dobro, lično, porodnično i našoj zajednici u celini. Hvala vam.

Naredne godine kum slave će biti zamenik gradonačelnika Predrag Živković.

Skupština grada Pančeva je na sednici 17. jula donela odluku da 28. avgust, veliki hrišćanski praznik Uspenje Presvete Bogorodice – Velika Gospojina postane gradska slava.