Град Панчево jе ове године по први пут обележиo славу града, празник Успења Пресвете Богородице, у народу познатијем као Велика Госпојина, у среду 28. августа 2019. године.

Света Литургија одржана је у Храму Успења Пресвете Богородице, којој су присуствовали представници Градске управе града Панчева, док је у 11 часова уследила литија око Успенске цркве а затим централним градским улицама до зграде Градске управе. Литија на чијем челу су били припадници војске, полиције, градске власти и грађанства кретала се улицама Браће Јовановић, Kарађорђевом, Војводе Радомира Путника, затим кроз Сокаче до зграде Градске управе.

У холу Градске управе по први пут је организовано резање славског колача, а домаћин и први кум градске славе био је градоначелник Саша Павлов, који се присутнима обратио следећим речима:

– Велика ми је част и задовољство да смо се данас окупили да прославимо заједно градску славу – Успење Пресвете Богородице и да на тај начин, одајући почаст нашем верском, културном и историјском наслеђу, започнемо данас, на Велику Госпојину нову традицију окупљања, ширења пријатељства, љубави и солидарности међу свима нама у нашој заједници, у нашем граду. Слава се славила и у рату и миру, и у благостању и невољи; слава је заједничка и богатим и сиромашним, болеснима и здравима, у дому једнако као и у туђини, јер се слава пре свега носи у срцу. Зато, под окриљем Пресвете Богородице у чију славу и част смо окупљени око колача, свеће и жита, у традиционалном духу крсне славе, пожелимо све оно што нам је неопходно да би заједница специфична као што је наша просперирала на свим нивоима. Пожелимо здравље, међусобно уважавање, солидарност и пре свега унутрашњи мир. Да нам свима донесе благостање и свако добро, лично, породнично и нашој заједници у целини. Хвала вам.

Наредне године кум славе ће бити заменик градоначелника Предраг Живковић.

Скупштина града Панчева је на седници 17. јула донела одлуку да 28. август, велики хришћански празник Успење Пресвете Богородице – Велика Госпојина постане градска слава.