U okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti, u utorak, 20. septembra 2016. godine u holu Gradske uprave predstavljen je trenažni bicikl sa punjačem za mobilne telefone – biciklofon.

Naime, posle četvorodnevnih aktivnosti pod nazivom: ”Pančevo je u Evropi”, “Siđi do reke”, ”Ulica ima više lica” i ”Pančevo, to je kada se vratiš”, tokom kojih su Pančevci i Pančevke uživali u veslanju, rekreaciji, rolerijadi, vožnji biciklima i prisustvovali prezentaciji nove velike turističke mape grada, tokom kojih su prikazane prednosti nabavke katamarana za nautički turizam i gradski rečni saobraćaj, danas je u holu Gradske uprave promovisan biciklofon, kao prvi autentični pančevački proizvod, od imena do realizacije.

Sem u holu Gradske uprave, biciklofon je postavljen na još dva mesta – u holu glavne Autobuske stanice i u holu Kulturnog centra.

Konstrukciju su uradili profesori i učenici Mašinske škole u Pančevu, a naš grad je prvi u Srbiji koji na ovaj način afirmiše biciklizam, štedi energiju i izlazi u susret svojim sugrađanima postavljajući punjače na javna mesta.

Biciklofon je punjač za mobilni telefon koji se aktivira okretanjem pedala trenažnog bicikla. Ideja je Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave Pančevo, a realizacija profesora i učenika Srednje mašinske škole u Pančevu. Rezultat: među dve hiljade evropskih i vanevropskih gradova koji će ove godine obeležiti Evropsku nedelju mobilnosti (ENM) koja se tradicionalno održava od 16. do 22. septembra – je i Pančevo, ovoga puta u statusu Zlatnog učesnika, jer učestvuje u osvajanju Nagrade Evropska nedelja mobilnosti.

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Katarina Banjai i direktor Mašinske škole „Pančevo“ Milorad Ilić.

Gradonačelnik Saša Pavlov izjavio je:

Ovakav modifikovani bicikl neće služiti samo da bismo razvijali sport i biciklizam, nego i da bismo punili mobilne telefone, odnosno koristili ekološki način da napunimo svoje uređaje i pritom se malo i rekreiramo.

Saša Pavlov rekao je da obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti, status Zlatnog učesnika i kandidatura za Evropski grad mobilnosti Pančevu znače i zbog promocije strateških razvojnih pravaca i tri razvojna principa: održivog urbanog razvoja, ideju Pančeva kao pametnog grada, što podrazumeva racionalizaciju javnog i javno-komunalnog sektora i poboljšanje kvaliteta usluga, kao i zeleno osvešćenje građana.

Mi moramo da rebrendiramo grad, koji je bio jedna crna ekološka tačka, da napravimo održiv, ekološki, vrlo samosvestan grad koji u kontinuitetu realizuje projekte koji idu u tom pravcu, poručio je gradonačelnik.

Evropska nedelja mobilnosti je izuzetno značajna za grad Pančevo jer na taj način promovišemo naš grad, a, takođe, promovišemo i ekologiju, istakla je članica Veća Katarina Banjai.

Članica Veća podsetila je da se Evropska nedelja mobilnosti obeležava već 15 godina, u našem gradu po šesti put, a da je ove godine Pančevo prvi put u statusu Zlatnog učesnika, za šta je uslov bilo uvođenje trajnih i privremenih mera, kao i jedna inovacija – u ovom slučaju biciklofona.

Želeli smo najveći akcenat da stavimo na bicikl, zato što time štitimo životnu sredinu, rekreiramo se, a glavni cilj obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti je aktivacija alternativnih vidova mobilnosti, očuvanje životne sredine, podizanje svesti stanovnika i promocija zdravog načina života.

Direktor Mašinske škole Pančevo Milorad Ilić rekao je kroz nekoliko projekata Mašinska škola pokazala da je kao obrazovna ustanova odgovorna i da razmišlja o podizanju svesti i unapređenju u oblasti zaštite životne sredine:

Hvala Gradu što je i ovoga puta prepoznao da Mašinska škola i profesori i učenici imaju potencijal i kreativnost da ovakav ne baš mali zadatak reše. To je bio pravi izazov za mlade inženjere, profesore, učenike, rekao je direktor.

Organizovanjem aktivnosti tokom nedelje od 16 – 22. septembra, učesnici ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti imaju u vidu glavnu temu: “Pametna i održiva mobilnost – investicija za Evropu”, sa pozivom na akciju “PAMETNA MOBILNOST – JAKA EKONOMIJA”. Uz podršku Katarine Banjai, članice Gradskog veća zadužene za zaštitu životne sredine, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva je u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za javne službe i socijalna pitanja, sa Turističkom organizacijom Pančeva, Agencijom za saobraćaj i Domom omladine Pančevo, osmislio aktivnosti kojima grad ispunjava najvažnije uslove za kandidaturu za osvajanje ove evropske nagrade.

Cilj nam je da Pančevo kontinuiranim i različitim akcijama i projektima, rebrendiramo u moderan evropski grad koji brine o zaštiti životne sredine i koji je lider u osmišljavanju načina za očuvanje okoline, rekla je Katarina Banjai, gradska većnica zadužena za očuvanja životne sredine Gradske uprave Pančeva, dodajući da su kandidaturu za Evropski grad mobilnosti shvatili kao rezultat pre svega društveno odgovornog ponašanja.