Po Javnom konkursu za dodelu sredstava Pokrajinskog sekretarijata za finansije u 2021. godini za učešće u sufinansiranju projekata koji se finansiraju iz fondova EU, gradu Pančevu dodeljena su sredstva za sufinansiranje projekta „ODSKOČNA DASKA – Podrška stanovanju i aktivnoj socijalnoj inkluziji osetljivih grupa u Pančevu“, koji se finansira iz programa EU SHAI, i to u iznosu od 3.999.891,10 dinara.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas 96 ugovora vrednih 100 miliona dinara za sufinansiranje IPA projekata koji se realizuju preko fondova Evropske unije. Sredstva obezbeđena preko Pokrajinskog sekretarijata za finansije namenjena su jedinicama lokalne samouprave, zdravstvenim, obrazovnim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, regionalnim razvojnim agencijama, javnim preduzećima, poslovnim inkubatorima, nevladinom sektoru i ustanovama i preduzećima sa većinskim udelom privatnog kapitala.

Svečanoj dodeli ugovora prisustvovala je zamenica gradonačelnika Pančeva Dragana Kuprešanin, koja je ovim povodom izjavila:

– Zadovoljstvo mi je da smo danas u prilici da u Pokrajinskoj vladi prisustvujemo dodeli ugovora po konkursu Pokrajinskog sekretarijata za finansije i da izrazim zahvalnost Sekretarijatu i Vladi AP Vojvodine, jer ćemo ovim dodatnim sredstvima za naš projekat „Odskočna daska“ za kupovinu kuća imati još po oko 2.600 evra po kući, koje grad Pančevo planira da kupi u sklopu ovog projekta za socijalno ugrožene korisnike. Na ovaj način, možemo da produžimo rok za prijavu po Javnom pozivu koji je grad raspisao – do kraja godine i da povećamo maksimalnu vrednost stambene jedinice sa 15.937 EUR, na 18.500 EUR i na taj način da dodatno povećamo šansu za pribavljanje adekvatnih useljivih kuća sa okućnicom.

Projekat „Odskočna daska – Podrška stanovanju i aktivnoj socijalnoj inkluziji osetljivih grupa u Pančevu“ realizuje Grad Pančevo u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad „Solidarnost“ Pančevo i Društvom za unapređenje položaja vulnerabilnih društvenih grupa. Projekat finansira Evropska unija kroz program Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji, a programom upravlja kancelarija UNOPS u Beogradu. Vrednost projekta je 331.300 EUR. Vrednost donacije iz programa EU SHAI iznosi 278.292 EUR, odnosno 84% ukupne vrednosti projekta, a Grad Pančevo sufinansira projekat sa 53.008 EUR.