U Pančevu je u sredu, 15. juna 2016. godine, na Tamiškom keju po deseti put organizovana manifestacija „Dan Dunava“ pod sloganom „Aktivni za reke“. Naš grad se, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, na taj način pridružio obeležavanju „Dana Dunava“ u Srbiji, uz ostale gradove dunavskog sliva u 14 evropskih zemalja i tako dao podršku Međunarodnom komitetu za zaštitu reke Dunav – ICPDR.

Manifestaciju su otvorili zamenik gradonačelnika Predrag Živković i članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Katarina Banjai, koji su se zahvalili volonterima i svima koji su se uključili u ovu manifestaciju i tako doprinesu očuvanju i poboljšanju stanja reka i priobalja.

Zamenik gradonačelnika Predrag Živković izjavio je:

Grad je shvatio značaj ove manifestacije i iz tog razloga od ove godine je uvrštena u red manifestacija koje imaju status gradskih manifestacija, što znači da je Grad pokrovitelj manifestacije. Jako mi je drago što se okupilo standardno veliki broj ljudi koji su u velikoj meri ekološki svesni i veoma dobro shvataju značaj u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirodnog bogatstva. Reke Tamiš i Dunav jesu naše prirodno bogatstvo, na njima treba još uvek da radimo jer imaju ogroman potencijal u oblasti turizma i u oblasti osnaživanja saradnje sa drugim, kako gradovima, tako i regionima.

Na reci iz godine u godinu ima sve manje otpada, što znači da su sugrađani i sugrađanke sve svesniji značaja reke i postupanja u cilju njenog očuvanja. Prema rečima koordinatora manifestacije “Dan Dunava” Milorada Timčenka iz Sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj Gradske uprave grada Pančeva, volonteri su prvih godina akcije sakupljali po 300, 400 džakova nakupljenog otpada, da bi se prošle godine taj broj sveo na 70, 80 džakova, i to PVC ambalaže, jer se sada uglavnom još ta vrsta otpada nalazi u vodi.

Otpad koji su volonteri prikupili, predat je JKP-u „Higijena“ na reciklažu.

U okviru manifestacije organizovana je likovna radionica u organizaciji ULU “Svetionik“, na kojoj su učestvovali članovi Udruženja obolelih od multipleks skleroze, Udruženja „Na pola puta“, dečijeg ateljea „Mali genije“, deca iz predškolske ustanove „Dečija Radost“, kao i članovi likovne sekcije „Kluba za stara i odrasla lica“ Gerntološkog centra Pančevo. Ove radove građani će moći da vide 27. juna 2016. godine na izložbi u holu Gradske uprave grada Pančeva.