Конференција под називом „Војводина у 2019.“, одржана је у понедељак 4. фебруара 2019. године у Скупштини Аутономне покрајине Војводине. Конференција коју организују магазини „Diplomacy&Commerce“ и ”The Economist, kao и компанија „Color Media Communications“, постала је препознатљива као догађај који отвара питања од значаја за развој Војводине у наредној години. Као и претходних година, конференција је окупила представнике и чланове Покрајинске владе, Скупштине АП Војводине, амбасадоре, економисте, представнике локалних самоуправа и водеће привреднике из Војводине.

Конференцију су отворили Игор Мировић, председник Покрајинске владе и Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине.

Игор Мировић, председник Покрајинске владе је истакао да је конференција „Војводина у 2019″ прилика да стручњаци из бројних области на панелима разговарају и тако понуде своја виђења успешне АП Војводине у овој години.

– Сигуран сам да ћемо данас чути корисне савете за боље поимање наше стварности и предлоге о томе како да, кроз нове идеје и концепте, променимо и унапредимо оне области у којима има простора за још боље резултате, истакао је он.

– На нивоу целе земље имамо добре показатеље и неопходно је да такав амбијент задржимо, стога очекујем и да данашња конференција донесе предлоге и корисне дискусије о томе како наставити тим правцем у будућности и како од Војводине направити обећану земљу, рекао је председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор.

Градоначелник Саша Павлов представио је планове за 2019. годину и потенцијале Панчева у панелу под називом „Поглед из равнице“ у оквиру којег су се представили и разговарали градоначелници Новог Сада, Сомбора, Зрењанина, Кикинде и Панчева, као и директор Развојне агенције Војводине. На овај начин градови су се представили пословној и дипломатској заједници, као и потенцијалним инвеститорима и разменили своја искуства у припреми и реализацији великих развојних пројеката, међусобне сарадње, као и сарадње са покрајинским и републичким институцијама и перспективама за даљи развој.

Говорећи о односу и сарадњи са покрајинским и републичким властима градоначелник је напоменуо да је Панчево међу присутним градовима на конференцији и најбољи пример који то осликава, узимајући у обзир његову позиционираност и географски положај.

– Оно што је важно у овом контексту рећи је да је у Панчеву 50 друштвених предузећа прошло кроз процес својинске трансформације и да је у том процесу 7 хиљада људи остало без посла. Оно што смо ми морали да урадимо јесте да на основу затечене ситуације направимо план и одредимо приоритете који ће покренути Панчево и његов даљи економски развој и ти приоритети су садржани у стратегији развоја града Панчева. Јер, када знате како ћете деловати и имате пријатеље и саговорнике и у Покрајинској и Републичкој влади, а имате јасне планове, онда и дођете до конкретних резултата. Заиста морам да нагласим да град Панчево никада није имао бољу сарадњу са покрајинским нивоом власти, као у претходне две године. То се не огледа само у финансијским средствима које је Панчево добило, него у разумевању онога што град Панчево ради. И капитални пројекти су финансирани, што је од изузетног значаја да би се касније развијао финансијски потенцијал саме локалне самоуправе. Покрајинска влада је од почетка пратила све три фазе развоја једног од највећих инфраструктурних пројеката, а то је изградња Потамишког колектора. А то је омогућило отварање Северне индустријске зоне. То је омогућило да ми искористимо средства из европских фондова, да добијемо пројекат за изградњу постројења за прераду отпадних вода и да ових дана завршавамо преговоре са КFW Немачком развојном банком око изузетно повољног финансијског аранжмана за завршетак постројења. Ми смо кроз то што нас је Покрајина испратила и у вези са Потамишким колектором и у вези са отварањем пословне зоне имали прилику да добијемо првог инвеститора и капиталну интензивну инвестицију и то после 40 година, а то је инвестиција и отврање фабрике немачке компаније ЗФ. Велика захвалност упућујемо и Покрајинској и Републичкој влади када је у питању финансирање реконструкције Опште болнице у Панчеву, јер је то одлука која је донета на заједничкој седници ове две владе, а након реализације тог пројекта, поново је на заједничкој седници донета одлука о финансирању реконструкције зграде Народног музеја у Панчеву, чија је вредност готово једнака као оној која је уложена у болницу у Панчеву. Тако да, у контексту данашње теме – сарадње са Републичким и Покрајинским нивоима власти, Панчево је изузетан пример и ја сам, лично веома срећан и задовољан због тога, истакао је градоначелник Павлов.