Инфо дан посвећен Европској недељи мобилности 2016 одржан је у четвртак, 25. августа у Београду, у просторијама Сталне конференције градова и општина (СКГО) која је и организовала састанак у оквиру пројекта Подршка локалним самоуправама на путу ка ЕУ. Представници 20-ак градова и општина из целе Србије учествовали су на састанку на коме су о Европској недељи мобилности и како се она обележава говорили Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО-а, национални координатор ЕНМ Мирко Радованац и Марина Ракић из ЕУ инфо центра. Град Панчево представљале су чланица Градског већа града Панчева задужена за заштиту животне средине Катарина Бањаи и Гордана Влајић из Секретаријата за заштиту животне средине.

Европска недеља мобилности је кампања одрживе урбане мобилности која се сваке године одржава од 16. до 22. септембра. Започета у Европској унији, кампања се временом проширила и на земље које нису чланице ЕУ, као и на друге континенте, па у њој већ традиционално учествују градови у Бразилу, Јапану, Америци.

Учешће подразумева организовање акција које промовишу урбану мобилност и алтернативне начине транспорта , као и манифестације „Дан без аутомобила“ када се део града затвара за аутомобиле. Тема овогодишње кампање је „Паметна мобилност – снажна привреда“ и до сада се за учешће пријавило 1.766 градова (http://www.mobilityweek.eu/), међу којима и градови из Србије.

У оквиру Недеље мобилности, ЕУ инфо центар и Делегација ЕУ у Србији организоваће низ акција од којих је централна Зелени пешачки прелази – по један прелаз у Београду, Новом Саду и Нишу 16. септембра биће обележен белим платном по коме ће пешаци прелазећи остављати зелене отиске: циљ интерактивне акције је да анимира грађане да размишљају „зелено“ и да се уместо аутомобила одлуче за бицикл, градски превоз или пешачење као начин транспорта.

Представници градова и општина изнели су на састанку у СКГО своја искуства у досадашњем обележавању Европске недеље мобилности, а саопштено је и да ће два града из Србије учествовати у такмичењу за награду Европске недеље мобилности: Крушевац и Панчево. Та се награда сваке године додељује граду који је најбоље организовао Европску недељу мобилности и самим тим највише допринео промоцији одрживе урбане мобилности.

Крушевац је и прошле године учествовао, док је за Град Панчево први пут да подноси кандидатуру. Да би учествовао у такмичењу, град мора да испуни три критеријума: да градоначелник потпише Повељу, да су у граду организоване активности током свих 7 дана Европске недеље мобилности и да се примени бар једна трајна мера из области урбане мобилности.

Јелена Николић из градске управе Крушевца рекла је да тај град има усвојен План држиве урбане мобилности, изграђену бициклистичку стазу, као и да је као трајна мера уведено затварање главне улице за саобраћај у поподневним сатима. Она је навела низ ЕУ пројеката у којима је град учествовао, што му, ценила је, помаже и у овој кандидатури.

Гордана Влајић, из градског секретаријата за заштиту животне средине Града Панчева навела је да тај град има 6,8 километара бициклистичке стазе, да планира набавку катамарана како би се омогућио превоз реком, да је набављен аутобус који се креће на природан гас, као и да су као трајна мера одштампане публикације за образовање основно и средњошколаца. „Основни циљ је да се репутација Панчева промени из црне тачке-загађеног места у зелени град“, рекла је Влајић.

Одлука о добитнику награда саопштава се обично у марту наредне године; сама награда подразумева промоцију града победника и израду филма о граду победнику и његову промоцију. Победник 2015. године био је шпански град Марсиа.

Преузето са сајта: europa.rs

mobilnost-750x400