Град Панчево су у уторак 19. јула посетиле чланице комисије на конкурсу Министарства културе и информисања Републике Србије – Градови у фокусу 2016., ради упознавања са градом и сагледавањем капацитета у оквиру 2. круга селекције за одабир града који ће понети титулу “Град у фокусу” и којем ће бити одобрена средства намењена наставку активности у оквиру културног развоја и имплементације културне стратегије.

Комисију су дочекали градоначелник Панчева Саша Павлов, члан Градског већа задужен за културу и омладину Немања Ротар, чланови пројектног тима, као и представници институција културе града Панчева. Радна посета почела је презентацијом у Градској управи коју је припремио Ненад Малетин, координатор пројекта “Светионици културе” са којим је Панчево конкурисало за различите пројекте и програме у вредности од око 80 милиона динара, а настављена обиласком Старог градског језгра, Народног музеја, Туристичке организације Панчева, легата Бате Михајловића, дворане „Аполо“ и посете Културном центру Панчева.

Поздрављајући присутне, градоначелник Панчева Саша Павлов истакао је да је овај пројекат у складу са културним развојем Града Панчева и да представља стратешки правац у циљу очувања културних добара, брендирања културног наслеђа, промоције знаменитих личности у историји града и унапређења рада установа културе.

У току је ревитализација старог градског језгра, које је важан сегмент унапређења културно-туристичке понуде, јер је Панчево град са озбиљном инфраструктуром у овој области, богатог културног и индустријског наслеђа и великог туристичког потенцијала са којим градимо публику локално, национално и интернационално. Оно што је важно јесте и да имамо људске ресурсе, стручњаке, кулурне посленике који су укључени у све ове активности и који својим знањем и ентузијазмом раде на развоју у овој области.
Дакле, негујемо традицију и истовремено идемо у корак са савременим правцима и културним потребама суграђанки и суграђана и посетилаца. Имамо бројна удружења која се баве културним активностима, градске манифестације са дугом традицијом и реномеом попут Џез фестивала, Бијенала уметности, али и оне новије које су наишле на позитивне оцене и реакције као што су Вајфертови дани проглашени најбољом новом манифестацијом у Србији.

Град Панчево и овим пројектом „Светионици културе“, назван по кулама светиљама јединственим на целом току Дунава, које географски, културно, мисаоно представљају симбол Панчева, може бити светионик и у културној понуди Републике Србије. Ми улажемо и радимо на имплементацији задатака, а сарадња са Министарством културе и информисања и ова селекција у топ 10 и подршка, а надам се искрено и избор Панчева за Град у Фокусу, јер Панчево јесте град културе, даће нам ветар у леђа и значајну помоћ и ресурсе да наставимо, рекао је градоначелник Саша Павлов.

Члан Градског већа задужен за културу и омладину Немања Ротар изјавио је:
– Овај конкурс видим не само као финансијску потпору нашим напорима да што више унапредимо културу у граду, него и као признање за рад у граду који се препознаје, дакле, сви ти напори да се култура дефинише, да се дугорочно размишља и ми смо можда и заиста први са групом стручњака осмислили како да се утре један пут развоју културе.

О конкурсу:
Министарство културе и информисања покренуло је 2016. програм Градови у фокусу у циљу децентрализације културног живота и јачања капацитета локалних самоуправа у области културе, а у ужи избор ушло је десет градова међу којима је и Панчево. Од укупно 27 пријава, пропозиције конкурса испунило је 14 кандидата за титулу Град у фокусу, од којих се на ужој листи нашло 10 градова – Кикинда, Нови Бечеј, Панчево, Зрењанин, Шабац, Кучево, Крагујевац, Ужице, Краљево и Крушевац.
Стручна комисија обилази градове који су прошли предселекцију, како би се упознала са свим сегментима пројеката, капацитетима и ресурсима за реализацију пројекта. На основу прикупљених информација, стручна комисија извршиће селекцију и позвати представнике локалних самоуправа које су ушли у најужи избор, да представе пројекте у Београду, после чега ће донети коначну одлуку ко ће понети титулу Град у фокусу.

DSCN9490 DSCN9493