У Панчеву, на Тамишу, данас је одржана свечана церемонија именовања катамарана „Панука“ и уприличена прва пробна пловидба новог градског туристичког пловила.

У свечаности је учествовао градоначелник Саша Павлов, који је истакао значај катамарана за обогаћивање живота грађана и грађанки Панчева, као и његове изузетне туристичке потенцијале.

Бродарска пракса је да се приликом доласка било каквог пловила на матични вез уприличи и његов свечани дочек, а у нашем случају то је формално крштење катамарана, које у име града треба да обави, по традицији, особа женског пола – “кума”. Поносни смо што је кума катамарана „Панука“ наша пливачица Ања Цревар, која је свечано крстила катамаран старим и познатим називом Панчева.

Градоначелник је у свом говору истакао:

– Оно што ми је посебно драго је да је производ овог пројекта први градски катамаран – туристичко пловило кроз које ће град Панчево унапредити своју туристичку понуду, као корак у реализацији Стратегије развоја града, где је туризам и искоришћење потенцијала Тамиша и Дунава један од носилаца тог развоја. Највећи број предлога и највећи број пристиглих гласова за набаку туристичког пловила, показује да је ово жеља и воља и одлука управо грађанки и грађана, а данас у речи и делу ми као локална самоуправа показујемо да смо одговорни, доследни и да је воља грађана наш радни налог. Желим да се искрено захвалим организацијама, грађанима и грађанкама Панчева који су се активирали током овог процеса, који су дали своје предлоге, који су гласали и на тај начин овај процес учинили веродостојним и могућим, јер без вас драги моји Панчевци и Панчевке нема партиципације, а ми смо показали да је сваки глас вредан и одговорно се према томе понели потпуном реализацијом активности.

Нови градски катамаран „Панука“ реализован је кроз пројекат „Партиципативно буџетирање“ града Панчева за 2016. годину, када је у склопу процеса јачања учешћа грађана у доношењу одлука на локалном нивоу изгласан од стране грађана и грађанки Панчева са највећим бројем пристиглих предлога и гласова. На основу тога, Град Панчево је одлуком о буџету и Планом јавних набавки за 2016. годину планирао средства у износу од 5.000.000,00 динара са ПДВ-ом за потребе набавке туристичког пловила и потребне опреме.

Након поступка спроведене јавне набавке закључен је уговор са предузећем „Сидро“ ДОО из Остружнице, које је конструисало и израдило туристичко пловилo катамаранског типа са потребном опремом, а којe је израђенo као пловило за сопствене потребе капацитета до 12 особа са посадом. Пловило је израђено од алуминијума и задовољава све техничке и безбедносне услове у пловидби у свим хидрометереолошким условима карактеристичним за унутрашње воде.

Одлуком Града Панчева катамаран је на данашњој седници Градског већа поверен на управљање Туристичкој организацији града Панчева, која је је из тих разлога Планом и програмом рада за 2017. годину предвидела „Активирање наутичког туризма укључивањем у туристичку понуду катамарана којим ће се организовати вожње по Тамишу и Дунаву“. У наредном периоду Туристичка организација има задатак да изради план и програм вожњи и употребе катамарана у едукативне, еколошке и туристичке сврхе.

Аутори фотографија: Ивица Бугарски, Милорад Тимченко