Поводом Светског дана животне средине, у понедељак, 5. јуна 2017. године, на платоу испред Градске управе, организовано је представљање „Паметне клупе“. Том догађају су, поред наших суграђана, присуствовали и градоначелник Саша Павлов и Катарина Бањаи, чланица Градског већа задужена за област заштите животне средине.

После Београда, Новог Сада и Ниша и наш град добија „паметну клупу“. На овај начин, Панчево наставља са интензивирањем активности у циљу заштите животне средине, реализујући пројекте који афирмишу енергетску ефикасност и унапређују климатску писменост. Енергетска ефикасност и климатска писменост, препознате су као сегменти од стратешког значаја за безбедност и у европским и националним документима.

Пројектима које реализује за добробит грађана, Град Панчево се труди да истовремено едукује и анимира пре свега младе, јер се на тај начин поспешује њихово еколошко, а посебно климатско описмењавање. Тако су прошле године реализована три бициклофона, што је потпуно аутентичан и јединствен ”зелени пројекат”, који је Секретаријат за заштиту животне средине реализовао у сарадњи са професорима и ученицима Машинске школе Панчево, а поводом овогодишњег Светског дана заштите животне средине, град је добио ”паметну клупу”. Клупа садржи 2 УСБ прикључка за пуњење мобилних уређаја и сопствену ЛЕД расвету, а користи искључиво соларно пуњење. Еколошко описмењавање путем пројеката који афирмишу коришћење алтернативних видова енергије – потцртана је тема овогодишњег Светског дана заштите животне средине.

Поводом постављања “Паметне клупе” градоначелник Саша Павлов истакао је:
– Наш град наставља са активностима које имају за циљ ребрендирање Панчева на националној и европској мапи. Да би ребрендирање било максимално ефикасно и у квантитативном и у квалитативном смислу, активности које Град Панчево реализује, примарно су усмерене на пројекте који афирмишу пре свега енергетску ефикасност и климатску писменост. Посебно истичем климатску писменост и у том контексту треба посматрати наша настојања да кроз бициклофоне које смо реализовали прошле године, да кроз пројекат ”паметне клупе” ове године… – едукујемо и анимирамо пре свега младе јер тиме ангажовано радимо на њиховом климатском и еколошком описмењавању. Наравно, ту су и велики пројекти у сфери енергетске ефикасности и заштите животне средине, али овакви пројекти који на један практичан и у простору видљив начин промовишу еколошки освешћено понашање имају велики едукативни значај. Задовољство ми је да наш град паметно планира и ради у складу са стратешким циљевима ЕУ и у складу са Стратегијом националне безбедности где је очување животне средине једна од основних националних вредности.

– Поводом 5. јуна, Светског дана заштите животне средине желели смо да обрадујемо наше суграђане реализацијом једне еколошке промотивне идеје, као што је “паметна клупа”. Идеја се свима допала, јер истовремено анимирамо и едукујемо пре свега младе, а такође и афирмишемо алтернативне изворе енергије који су еколошки прихватљиви. Петросолар клупа је модеран и енергетски независтан производ, који се напаја енергијом преко соларног панелаи омогућава нам да допунимо мобилне уређаје и поседује ЛЕД расвету. Такође, у унутрашњости тотема налази се вајфај рутер који нам омогућава сурфовање интернетом, а рутер је донација Телекома Србија и ја им се захваљујем овом приликом на подршци коју су нам пружили, изјавила је Катарина Бањаи.

”Паметну клупу” је реализовао Секретаријат за заштиту животне средине на предлог Катарине Бањаи, већнице задужене за екологију. Произвођач и монтажер је фирма ”Петро-Монт” из Новог Сада уз сагласност Дирекције за изградњу и уређење града Панчева и подршку ЈКП ”Зеленила”, а логистику неопходну за конекцију мобилних уређаја је обезбедио МТС.