Данас је у Панчеву потписан споразум о сарадњи у склопу резиденцијалног програма у области стрипа између Француске и Србије, а који се од 2020. година одржава у два града, Ангулему и Панчеву.

Споразум о сарадњи, други у низу у оквиру овог програма, потписали су градоначелник Панчева Александар Стевановић, Станислас Пјере, директор Француског института у Србији, Пјер Лунгерети, генерални директор Међународног центра за стрип и илустрацију (CIBDI), Драгана Милуновић, заменица управника Народне библиотеке Србије и Моника Хусар, директорка агенције Kомуникарт из Панчева. Потписивању су присуствовали Kатрин Фодри, аташе за културу Француског института, Саша Ракезић – Зограф, уметнички директор укрштених резиденција и Марија Јевић, чланица Градског већа града Панчева задужена за културу и омладину.

Циљ овог споразума је јачање уметничке, научне, педагошке и културне сарадње између две земље, Републике Србије и Републике Француске, између два града и институција културе. Ова сарадња и први споразум потписан је у јулу 2019. године, у оквиру посете председника Републике Француске Емануела Макрона Републици Србији. Сада се програму прикључује и Народна библиотека Србије и овим потврђује наставак пројекта и продужетак сарадње. Панчево на овај начин још једном потврђује епитет града културе, центра уметности и савремених уметничких форми у овом делу Европе.

Партнери су се сагласили да заједнички раде на пројектима укрштених резиденција француских и српских аутора, организују програме обуке намењене цртачима и илустраторима, али и библиотекарима, да раде и развијају научну сарадњу у виду студија и чланака које се тичу српског стрипа у циљу успостављања библиографске базе, организују размену докумената, учествују у преносу компетенција и размењују библиографске податке (thesasurus, каталози…), раде на пројектима копродуцираних изложби, као и позајмици стриповских радова ради обогаћивања изложби, осмишљавају пројекте сарадње у области очувања српских стрип колекција, као и дигитализације оригиналних дела из области српског и шире, југословенског, стрипа.