U utorak, 28. marta 2017. godine u Maloj sali Gradske uprave održan je sastanak sa poljoprivrednicima sa teritorije grada Pančeva na kojem su predstavljene mere agrarne politike Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Poljoprivrednicima su se obratili pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović, u prisustvu članice Gradskog veća grada Pančeva zadužene za poljoprivredu Zorice Repac i pomoćnika pokrajinskog sekretara Milorada Malića.

Pokrajinski sekretar Radojević rekao je da je ove godine u agrarnom budžetu Vojvodine za subvencije i bespovratna sredstva izdvojeno do 70 odsto više novca nego prošle godine.

Radojević je naveo da je poljoprivrednicima na raspolaganju niz konkursnih linija na koje mogu da konkurišu, pri čemu je procenat povraćaja sredstava do 60 odsto za registrovana poljoprivredna gazdinstva, tj. do 70 odsto kada je reč o mladima do 40 godina, ženama i korisnicima agrarnih mera sa teritorije Pokrajine gde su otežani uslovi rada u poljoprivredi.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov izrazio je zadovoljstvo što su poljoprivrednici sa teritorije njihove opštine imali priliku da čuju na koje vidove podrške mogu da računaju u poljoprivrednoj proizvodnji u Vojvodini.

Direktna reč i ovaj način prezentacije mnogo znači jer se na taj način mogu prepoznati i identifikovati najbolje mere koje mogu poljoprivrednicima zaista da služe i koriste, istakao je gradonačelnik Saša Pavlov.

Prema rečima pokrajinskog sekretara, mere su uglavnom opredeljene za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, ali s obzirom da za nabavku mehanizacije, vlada veliko interesovanje najavljena su dodatna sredstva.

Trebalo bi napomenuti da smo se opredelili da pomognemo poljoprivrednicima u obnovi mehanizacije i krenuli smo ove godine sa tom merom. Već sada na osnovu interesovanja mogu reći da ćemo kroz rebalans budžeta obezbediti dodatna sredstva u ovoj budžetskoj godini. Ono što treba vrlo jasno napomenuti je da je to vrlo zahtevan proces i da ono što je neophodno poljoprivrednicima je da znaju da postoji kontinuitet u merama agrarne politike, poručio je Radojević.

Direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović izjavio je da u okviru fonda ima 12 kreditnih linija, da se u toku grejs perioda ne zaračunava kamata, pa čak ni interkalarna, te da kamatna stopa za kreditnu liniju za nabavku sistema za navodnjavanje iznosi do jedan odsto, a za sve ostale mere kamata do 1.5 odsto na godišnjem nivou, kao i da je dužina grejs perioda prilagođena vrsti poljoprivredne proizvodnje.