У уторак, 28. марта 2017. године у Малој сали Градске управе одржан је састанак са пољопривредницима са територије града Панчева на којем су представљене мере аграрне политике Покрајинског секретаријата за пољопривреду.

Пољопривредницима су се обратили покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић, градоначелник Панчева Саша Павлов и директор Покрајинског фонда за развој пољопривреде Александар Богдановић, у присуству чланице Градског већа града Панчева задужене за пољопривреду Зорице Репац и помоћника покрајинског секретара Милорада Малића.

Покрајински секретар Радојевић рекао је да је ове године у аграрном буџету Војводине за субвенције и бесповратна средства издвојено до 70 одсто више новца него прошле године.

Радојевић је навео да је пољопривредницима на располагању низ конкурсних линија на које могу да конкуришу, при чему је проценат повраћаја средстава до 60 одсто за регистрована пољопривредна газдинства, тј. до 70 одсто када је реч о младима до 40 година, женама и корисницима аграрних мера са територије Покрајине где су отежани услови рада у пољопривреди.

Градоначелник Панчева Саша Павлов изразио је задовољство што су пољопривредници са територије њихове општине имали прилику да чују на које видове подршке могу да рачунају у пољопривредној производњи у Војводини.

Директна реч и овај начин презентације много значи јер се на тај начин могу препознати и идентификовати најбоље мере које могу пољопривредницима заиста да служе и користе, истакао је градоначелник Саша Павлов.

Према речима покрајинског секретара, мере су углавном опредељене за интензивну пољопривредну производњу, али с обзиром да за набавку механизације, влада велико интересовање најављена су додатна средства.

Требало би напоменути да смо се определили да помогнемо пољопривредницима у обнови механизације и кренули смо ове године са том мером. Већ сада на основу интересовања могу рећи да ћемо кроз ребаланс буџета обезбедити додатна средства у овој буџетској години. Оно што треба врло јасно напоменути је да је то врло захтеван процес и да оно што је неопходно пољопривредницима је да знају да постоји континуитет у мерама аграрне политике, поручио је Радојевић.

Директор Покрајинског фонда за развој пољопривреде Александар Богдановић изјавио је да у оквиру фонда има 12 кредитних линија, да се у току грејс периода не зарачунава камата, па чак ни интеркаларна, те да каматна стопа за кредитну линију за набавку система за наводњавање износи до један одсто, а за све остале мере камата до 1.5 одсто на годишњем нивоу, као и да је дужина грејс периода прилагођена врсти пољопривредне производње.