Tatjana Božić, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za obrazovanje podsetila je da je Pančevo jedan od prvih gradova u Srbiji koji je osnovao opštinski, odnosno gradski Savet roditelja, kako je to zakonom 2018. godine predviđeno, kao i Pravilnik o radu opštinskog Saveta roditelja:

– Opštinski Savet roditelja se imenuje svake godine, svakog septembra i čine ga po jedan predstavnik svih obrazovnih ustanova u gradu Pančevu, kao i PU „Dečja radost“. Znači ukupno 30 roditelja, predstavnika 30 ustanova i 30 njihovih zamenika. Dosadašnji rad Saveta roditelja je bio vrlo uspešan. Mi smo uvek bili tu kao grad da podržimo i da odgovorimo na sva njihova pitanja, na sve nedoumice i da ih zajedno rešavamo. Ono što je do sada bilo u prethodnim sazivima opštinskog Saveta roditelja jesu različite tribine na temu vršnjačkog nasilja, debate i sva ona pitanja koja roditelji donesu iz svojih škola i ustanova, mi smo bili tu da uspešno pomognemo u rešavanju svih tih pitanja. Bilo je reči o vršnjačkom nasilju, prevenciji narkomanije, zloupotrebi psihoaktivnih supstanci, kao i inkluzije u školama, rad sa decom. Ono što je još značajno, na čemu insistiramo, jeste da svake godine izveštaj o radu našeg Sekretarijata koji se bavi obrazovanjem izložimo opštinskom Savetu roditelja, kako bi roditelji bili upoznati sa svim dešavanjima koja grad sprovodi u vezi sa vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Sanja Bugarin, predsednica Saveta roditelja grada Pančeva, izjavila je da su srednje škole pripremile prezentacije kako bi učenicima osnovnih škola približile svoje smerove:

– Savet roditelja za 2020/21. godinu počeo je sa radom ove godine u februaru mesecu. Nažalost zbog epidemiološke situacije nismo mogli da imamo sastanke, pa je sve išlo elektronskim putem uz pomoć Skupštinske službe grada Pančeva. Moj zamenik je predložio da, zbog epidemiološke situacije, srednje škole naprave prezentacije po profilima za buduće srednjoškolce. Pošto je sad kraj školske godine, srednje škole su dostavile Savetu roditelja različite prezentacije, koje su dostavljene direktorima osnovnih škola i koje su prosleđene učenicima preko njihovih razrednih starešina.