Поводом Дана града, у Панчеву су постављена три паметна аутобуска стајалишта, на станици испред Градског услужног центра, испред Националне службе за запошљавање и преко пута Националне службе за запошљавање, у Улици војводе Радомира Путника.

Паметна аутобуска стајалишта, својим изгледом и функционалношћу, допринеће савременијем и уређенијем изгледу нашег града, а уједно ће потврдити доследно настојање локалне самоуправе да се Панчево „ребрендира“ у зелени и еколошки одговоран град.

– У овој фази, постављена су три паметна аутобуска стајалишта и то: испред Услужног центра у Улици генерала Петра Арачића, затим испред Националне службе за запошљавање и преко пута Националне службе за запошљавање, оба у Улици војводе Радомира Путника. Сва три стајалишта су опремљена соларним напајањем, захваљујући којем ће грађани, на овим стајалиштима, моћи да допуне своје мобилне уређаје уз помоћ уграђених УСБ прикључака. Стајалиште има и сопствену ЛЕД расвету и интернет конекцију, која је поклон интернет провајдера „Меднет“ из Панчева, а сви предвиђени прикључци и расвета користиће сунчеву енергију, истакла је Катарина Бањаи, чланица Градског већа града Панчева задужена за заштиту животне средине и одрживи развој.

Ова стајалишта је реализовао Град Панчево, а произвођач је домаћа фирма “Про-Монт”, која већ неколико година развија паметна аутобуска стајалишта, клупе и тотеме , односно тзв. интелигентне и енергетски независне производе који се напајају електричном енергијом из обновљивих извора енергије путем соларних панела. Компанија „Меднет“ из Панчева и директор Ненад Орлић, радо су се прикључили акцији и донирали бесплатан интернет за Панчевке и Панчевце.

– Мeднет већ 18 година грађанима Панчева и Јужног Баната пружа услуге интернета, тако да је било логично да подржимо један овакав пројекат, који нове технoлогије приближава грађанима. Пре свега мислим на интернет, који су навикли да користе, да виде да се интернет може користити и на зелени начин, односно уз помоћ соларних панела. Грађани ће од сада на овим стајалиштима моћи да користе интернет који своју струју добија уз помоћ сунца. Мислим да је значајно постављање оваквих аутобуских стајалишта да би грађани пре свега схватили шта је све могуће данас с технологијом, спајањем уобичајених ствари као што је то интернет с нечим што код нас још увек није уобичајено, а то је примена соларне енергије као извора напајања. За подизање свести грађана о овој теми, соларна аутобуска стајалишта су јако битна, а верујем да им ни бесплатан интернет неће лоше доћи, рекао је Орлић.

Захваљујући примени зелене енергије и енергетској независности, једноставности дизајна и широкој функционалности која је у могућности да интегрише бројне додатне елементе у зависности од жеље инвеститора, ова решења монтирају се брзо и једноставно на било коју жељену локацију у градској или ванградској средини.

-Као посебна надоградња, за неку наредну фазу, ова аутобуска стајалишта су у могућности да се надограђују у смислу своје даље функционалности и да буду умрежена јединственим градским БУС СТОП системом, који може да прати и пружа обавештења о аутобуским линијама, очекиваним временима доласка аутобуса итд, – објашњава Лазар Јошанов, конструктор Петро-СОЛАР паметних урбаних мобилијара.

Еколошко описмењавање грађана путем реализације и демонстрације пројеката који афирмишу коришћење алтернативних видова енергије се надовезује на паметну клупу, која је постављена прошле године поводом Светског дана заштите животне средине и на Зелену библиотеку на отвореном, која од недавно краси Народну башту. Ова библиотека омогућава суграђанима слободно узимање или доношење књига, уз могућност допуне мобилних уређаја.