Marija Jević, članica gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu, otvorila je 20. Bijenale umetnosti pod nazivom “rafinerijamanastir” u Narodnom muzeju Pančevo.

„Umetnost nudi prostor u kome duh može da diše, rekao je Džon Apdajk, a Pančevo, evo već dvadeseti put nudi prostor umetnicima da prikažu ono čime žele da učine ovaj svet boljim. Umetnost svakako nije puko reprodukovanje okoline, umetnost nas čini boljima, menja nam poglede i tera na promišljanje. I pančevačko Bijenale u svakom svom novom izdanju nudi nešto novo, tera naš duh da diše, otvara nam nove vidike. Tokom narednih dana svakako ću biti ponosna što je naš grad domaćin umetnicima iz čitavog sveta. Pančevci imaju tu privilegiju da imaju ovo Bijenale, a grad Pančevo, kao tradicionalni pokrovitelj ove manifestacije, ima obavezu da podrži i sačuva Bijenale za generacije koje dolaze“, rekla je Marija Jević na svečanom otvaranju.

Selektorka ovogodišnjeg programa Maja Ćirić, kustoskinja i kritičarka, zahvalila se svim umetnicima i kolektivima, iz Srbije i inostranstva, koji će predstaviti svoje stvaralaštvo u sledećih mesec dana, koliko i traje Bijenale.

„Jubilarno Bijenale umetnosti u Pančevu tematski je inspirisano lokalnim hibridnim fenomenom koji odslikava ikoničan i naizgled kontrastan, horizontalan i neposredan suživot Rafinerije nafte i Manastira Vojlovica, a čija međuzavisnost u zavisnosti od tačke gledišta, može biti simbiotična ili konfliktna“, objasnila je Maja Ćirić.

Brojnu publiku je urednica programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Pančeva, Ivana Markez Filipović uputila na kojim sve lokacijama mogu pogledati radove umetnika, performanse i projekcije najnovijih ostvarenja.