Марија Јевић, чланица градског већа задужена за културу и омладину, отворила је 20. Бијенале уметности под називом “рафинеријаманастир” у Народном музеју Панчево.

„Уметност нуди простор у коме дух може да дише, рекао је Џон Апдајк, а Панчево, ево већ двадесети пут нуди простор уметницима да прикажу оно чиме желе да учине овај свет бољим. Уметност свакако није пуко репродуковање околине, уметност нас чини бољима, мења нам погледе и тера на промишљање. И панчевачко Бијенале у сваком свом новом издању нуди нешто ново, тера наш дух да дише, отвара нам нове видике. Током наредних дана свакако ћу бити поносна што је наш град домаћин уметницима из читавог света. Панчевци имају ту привилегију да имају ово Бијенале, а град Панчево, као традиционални покровитељ ове манифестације, има обавезу да подржи и сачува Бијенале за генерације које долазе“, рекла је Марија Јевић на свечаном отварању.

Селекторка овогодишњег програма Маја Ћирић, кустоскиња и критичарка, захвалила се свим уметницима и колективима, из Србије и иностранства, који ће представити своје стваралаштво у следећих месец дана, колико и траје Бијенале.

„Јубиларно Бијенале уметности у Панчеву тематски је инспирисано локалним хибридним феноменом који одсликава иконичан и наизглед контрастан, хоризонталан и непосредан суживот Рафинерије нафте и Манастира Војловица, а чија међузависност у зависности од тачке гледишта, може бити симбиотична или конфликтна“, објаснила је Маја Ћирић.

Бројну публику је уредница програма визуелних уметности Културног центра Панчева, Ивана Маркез Филиповић упутила на којим све локацијама могу погледати радове уметника, перформансе и пројекције најновијих остварења.