Gradonačelnik Saša Pavlov svečano je otvorio manifestaciju „Sportske igre mladih Srbija“ na sportskom centru „Mladost“ u Pančevu i tom prilikom izjavio:

– Reč je o jednoj od najlepših sportskih priča i biće zaista veliko zadovoljstvo gledati gotovo 1000 dece iz grada Pančeva kako se druže i takmiče, ali kao što i sam naziv manifestacije glasi „Sportske igre mladih“, najvažnije je da se deca ovde pre svega igraju i da kroz igru nauče prave sportske vrednosti kao što su timski duh, solidarnost i pravo drugarstvo.

Pored gradonačelnika Saše Pavlova, svečanom otvaranju su prisustvovali Tatjana Božić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, Danijela Đaković direktorka PU „Dečja radost“, Dejan Perić generalni sekretar Sportskog saveza Pančevo, Ivana Jovanović predsednica „Sportskih igara mladih Srbija“, Zorica Mijatović sportska direktorka „Sportskih igara mladih Srbija“, Marija Mihajlović asistent predsednice „Sportskih igara mladih Srbija“ i Ivan Krgović koordinator za Pančevo.

„Sportske igre mladih“ najveća su sportska manifestacija za decu i omladinu na ovim prostorima, čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva.

Već 23. godinu, osnovcima i srednjoškolcima iz Republike Hrvatske, 9. godina iz Bosne i Hercegovine i 6. godina iz Republike Srbije omogućeno je potpuno besplatno učestvovanje u takmičenjima u deset sportskih disciplina, (mali fudbal, odbojka na pesku, ulični basket, rukomet, odbojka, igra između dve vatre, stoni tenis, tenis, atletika i šah).

Igre su postale najveća manifestacija amaterskog sporta u Evropi priznata od Međunarodnog Olimpijskog komiteta.

Cilj Sportskih igara mladih je okupljanje što većeg broja dece i mladih kako bi oni na kojima svet ostaje, druženjem kroz sport i zabavu, zajedno sa mladima iz regiona razvijali svoje društvene vrednosti čime bi izbegli breme današnjice koja u velikoj meri ima negativni trend droge, nasilja i svih vrsta intolerancije.

Vrednost projekta „Igara“ takođe su prepoznale mnoge institucije i brojni ugledni pojedinci iz sportskog, kulturnog i javnog života, kako regiona tako i Evrope. Udruženje za sport i rekreaciju Sportske igre mladih je u decembru 2017. primljeno u članstvo u Sportski savez Srbije i u Savez za školski sport Srbije.