Marija Jević, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za kulturu i omladinu otvorila je izložbu „Narodne igre u gradu igre“ autora Dejana Trifunovića, u okviru festivala „Pančevo – grad igre“.

„Dragi prijatelji, dobrodošli na Međunarodni festival folklornih ansambala „Pančevo – grad igre“. Za Pančevo s pravom kažemo da je grad kulture, grad igre i grad multikulturalnosti u kome se prepliću tradicije različitih naroda i narodnosti. Već generacijama u nazad poštujemo jedni druge, čuvamo i učimo o različitim običajima i tradicijama, obogaćujemo i nadograđujemo. Upravo je to motiv za organizovanje ovog feastivala koji se u našem gradu, u organizaciji KUD-a „Stanko Paunović“ NIS Rafinerije nafte Pančevo održava po 13. put. Uz goste iz inostranstva tokom tri dana trajanja festivala predstaviće nam se i ansambli koji su ponos našeg grada. Sigurna sam da ćete uživati u predstavljanju nasleđa i tradicije svih učesnika, mnogobrojnih folklornih društva i odličnom programu koji su nam oni pripremili“ rekla je Marija Jević na svečanom otvaranju.

Autor izložbe i organizator festivala „Pančevo – grad igre“ Dejan Trifunović, objasnio je značaj postavke koja prikazuje istorijat narodnih igara u Pančevu i okolini, od prvih pomena u literaturi pa sve do danas i najavio program koji će biti prikazan na tri lokacije u Pančevu.

„U goste nam dolaze folklorni ansambli iz Slovenije, Rumunije, Mađarske, Republike Srpske, Padine i Beograda. Učestvovaće i ansambli sa teritorije grada Pančeva, kao i članovi našeg KUD-a „Stanko Paunović“, koje je pokretač i organizator festivala. U dvorani „Apolo“ biće održan koncert dobrodošlice gostujućim ansamblima, u okviru kojeg će biti predstavljene narodne igre Pančeva i okoline. Tokom narednih dana pored bogatog kulturno-umetničkog programa i izložbe, planirane su i radionice za igrače, rukovodioce folklornih ansambala i koreografe, kao i etnografsko-likovna radionica „Moja obuća za igru“, istakao je Dejan Trifunović, umetnički rukovodilac KUD „Stanko Paunović” NIS RNP.

Međunarodni festival folklornih ansambala „Pančevo – grad igre“ koji promoviše folklorno stvaralaštvo i narodnu igru podržao je i grad Pančevo, a trajaće do 18. septembra.