Марија Јевић, чланица Градског већа града Панчева задужена за културу и омладину отворила је изложбу „Народне игре у граду игре“ аутора Дејана Трифуновића, у оквиру фестивала „Панчево – град игре“.

„Драги пријатељи, добродошли на Међународни фестивал фолклорних ансамбала „Панчево – град игре“. За Панчево с правом кажемо да је град културе, град игре и град мултикултуралности у коме се преплићу традиције различитих народа и народности. Већ генерацијама у назад поштујемо једни друге, чувамо и учимо о различитим обичајима и традицијама, обогаћујемо и надограђујемо. Управо је то мотив за организовање овог феастивала који се у нашем граду, у организацији КУД-а „Станко Пауновић“ НИС Рафинерије нафте Панчево одржава по 13. пут. Уз госте из иностранства током три дана трајања фестивала представиће нам се и ансамбли који су понос нашег града. Сигурна сам да ћете уживати у представљању наслеђа и традиције свих учесника, многобројних фолклорних друштва и одличном програму који су нам они припремили“ рекла је Марија Јевић на свечаном отварању.

Аутор изложбе и организатор фестивала „Панчево – град игре“ Дејан Трифуновић, објаснио је значај поставке која приказује историјат народних игара у Панчеву и околини, од првих помена у литератури па све до данас и најавио програм који ће бити приказан на три локације у Панчеву.

„У госте нам долазе фолклорни ансамбли из Словеније, Румуније, Мађарске, Републике Српске, Падине и Београда. Учествоваће и ансамбли са територије града Панчева, као и чланови нашег КУД-а „Станко Пауновић“, које је покретач и организатор фестивала. У дворани „Аполо“ биће одржан концерт добродошлице гостујућим ансамблима, у оквиру којег ће бити представљене народне игре Панчева и околине. Током наредних дана поред богатог културно-уметничког програма и изложбе, планиране су и радионице за играче, руководиоце фолклорних ансамбала и кореографе, као и етнографско-ликовна радионица „Моја обућа за игру“, истакао је Дејан Трифуновић, уметнички руководилац КУД „Станко Пауновић” НИС РНП.

Међународни фестивал фолклорних ансамбала „Панчево – град игре“ који промовише фолклорно стваралаштво и народну игру подржао је и град Панчево, а трајаће до 18. септембра.