Manifestaciju „Uskršnji bazar“ organizuje Udruženja žena „Pančevke“ Gornji grad u saradnji sa Turističkom organizacijom Pančevo, uz podršku grada Pančeva.

Manifestacija se održava od 2016. godine, a peti po redu „Uskršnji bazar“, svečano je otvorio gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović i poželeo svima da uživaju u kulturno-umetničkom programu, radionicama i takmičenjima koji su organizovani ne samo danas, nego i u narednim danima „Uskršnjeg bazara“:

– Cilj ove manifestacije jeste da promovišemo ne samo običaje i kulturu naše bogate multikulturalne sredine, koji su u vezi sa uskršnjim praznicima, već i rukotvorine vrednih žena i stare zanate. Ponosan sam jer je ovo jedna u nizu manifestacija koja pokazuje zašto je Pančevo na turističkoj mapi Srbije označen kao grad manifestacionog turizma. Ovo je prilika da kroz muziku, pesmu, igru i običaje, čuvamo, negujemo i prenosimo kulturu i tradiciju svih naroda koji žive na ovim prostorima. Takođe, čestitam uskršnje praznike svim vernicima koji slave. Želim vam da ovaj praznik dočekate i obeležite sa svojim najmilijima, u dobrom zdravlju, ispunjeni radošću, mirom i blagostanjem, gradeći mostove međusobnog poverenja i razumevanja, kako bi zajednički doprineli opštem napretku.

Danas će nastupiti KUD „Čigra“ iz Pančeva i Opova, KUD „Mramorak“ iz Mramorka, KUD „Vasil Hadžimanov“ iz Jabuke, Dom Kulture iz Banatskog Novo Sela, Muzička škola „Jovan Bandur“ Pančevo i hor „Zlatna Jesen“. Ove godine su se za učešće prijavila sva udruženja žena iz Pančeva, ali i iz Opova, Crepaje, Debeljače. Za decu učesnike i posetioce bazara, organizovani su radionica i takmičenje za najlepša ofarbana uskršnja jaja, kao i pokloni za najkreativnije takmičare. Manifestacija „Uskršnji bazar“ se održava na platou ispred Gradske uprave grada Pančeva i trajaće od 14. aprila do 21. aprila.

„Uskršnji bazar“ je značajna manifestacija za grad Pančevo, jer okuplja veliki broj udruženja žena, zanatlija, umetnika, kulturno-umetničkih društava i posetilaca. Takođe, među izlagačima su i mali samostalni proizvođači rukotvorina, vina, meda koji imaju priliku da izlože svoje proizvode i pokažu svoju kreativnost.