Манифестацију „Ускршњи базар“ организује Удружења жена „Панчевке“ Горњи град у сарадњи са Туристичком организацијом Панчево, уз подршку града Панчева.

Манифестација се одржава од 2016. године, а пети по реду „Ускршњи базар“, свечано је отворио градоначелник Панчева Александар Стевановић и пожелео свима да уживају у културно-уметничком програму, радионицама и такмичењима који су организовани не само данас, него и у наредним данима „Ускршњег базара“:

– Циљ ове манифестације јесте да промовишемо не само обичаје и културу наше богате мултикултуралне средине, који су у вези са ускршњим празницима, већ и рукотворине вредних жена и старе занате. Поносан сам јер је ово једна у низу манифестација која показује зашто је Панчево на туристичкој мапи Србије означен као град манифестационог туризма. Ово је прилика да кроз музику, песму, игру и обичаје, чувамо, негујемо и преносимо културу и традицију свих народа који живе на овим просторима. Такође, честитам ускршње празнике свим верницима који славе. Желим вам да овај празник дочекате и обележите са својим најмилијима, у добром здрављу, испуњени радошћу, миром и благостањем, градећи мостове међусобног поверења и разумевања, како би заједнички допринели општем напретку.

Данас ће наступити КУД „Чигра“ из Панчева и Опова, КУД „Мраморак“ из Мраморка, КУД „Васил Хаџиманов“ из Јабуке, Дом Културе из Банатског Ново Села, Музичка школа „Јован Бандур“ Панчево и хор „Златна Јесен“. Ове године су се за учешће пријавила сва удружења жена из Панчева, али и из Опова, Црепаје, Дебељаче. За децу учеснике и посетиоце базара, организовани су радионица и такмичење за најлепша офарбана ускршња јаја, као и поклони за најкреативније такмичаре. Манифестација „Ускршњи базар“ се одржава на платоу испред Градске управе града Панчева и трајаће од 14. априла до 21. априла.

„Ускршњи базар“ је значајна манифестација за град Панчево, јер окупља велики број удружења жена, занатлија, уметника, културно-уметничких друштава и посетилаца. Такође, међу излагачима су и мали самостални произвођачи рукотворина, вина, меда који имају прилику да изложе своје производе и покажу своју креативност.