Град Панчево је у сарадњи са Националном службом за запошљавање, на основу усвојеног Локалног акционог плана за запошљавање града Панчева за 2019. годину, организовао Сајам запошљавања у 2019. години, данас 08. маја 2019. године у периоду од 11.00 до 13.00 часова, у улици Војводе Живојина Мишића (Корзо), а у циљу повећања видљивости мера и програма у области унапређења запошљавања у Панчеву. На Сајму су се представили послодавци који учествују у мери „Студентска летња пракса“, као и послодавци који намеравају да запосле нове раднике.

На сајму је учествовало 40 различитих послодаваца који су понудили 438 слободних радних места.

Заинтересованим суграђанима су на штанду града Панчева биле доступне све потребне информације у вези са отвореним јавним позивoм који се односи на меру активне политике запошљавања „Самозапошљавање“ (средства за отварање привредног друштва или предузетничке радње, набавку опреме и адаптацију простора) и меру активне политике запошљавања и “Отварање нових радних места” (средства намењена предузетницима, микро и малим предузећима са територије града Панчева). На штанду Националне службе за запошљавање на располагању су биле информације о услугама и програмима које пружа ова установа.

У име града Панчева, присутне је поздравила и званично отворила Сајам запошљавања, Сузана Јовановић, чланица Градског већа задужена за подручје рада, запошљавања и социјалне политике:

– Сајам запошљавања је једна од мера која је у граду Панчеву прва почела да се примењује још 2004/05. године када смо кренули у трансформацију тржишта рада. Град Панчево издваја значајна буџетска средства за Локални акциони план, а у сарадњи са Националном службом за запошљавање активно спроводимо различите мере. У 2019. години је из локалног буџета издвојено 55 милиона за активне мере запошљавања.

Директор Националне службе за запошљавање – филијала Панчево, Ђорђе Лукач је рекао да се отварањем нових фабрика смањује незапосленост у Панчеву:

– Поред немачке компаније ZF у Панчеву, отварају се такође и фабрике у општинама Алибунару и Опову. Тражена занимања су занати. Према нашој евиденцији смањује се број дугорочно незапослених људи. Сада имамо 8. 200 незапослених на нивоу града Панчева, док је 15. 400 незапослених на нивоу целог Јужног Баната. Очекујемо да ће до краја године, отварањем поменутих фабрика, број незапослених пасти испод 10 посто.