Послодавци у Панчеву, имајући у виду значај организовања и социјалног дијалога, удружили су се са циљем да формално и институционално испуне све захтеве за формирање Уније послодаваца и Социјално-економског савета у Панчеву у сарадњи са синдикатима и Градом Панчевом, те је у среду, 27. фебруара у Градској управи града Панчева одржана Оснивачка скупштина Уније послодаваца града Панчева.

Оснивачкој седници присуствовали су и гости – представници Уније послодаваца Србије, Уније послодаваца Војводине и локалних Унија из Војводине. Привреднике је поздравила Сузана Јовановић, чланица Градског већа задужена за рад, запошљавање и социјалну политику.

Градоначелник Панчева, Саша Павлов изјавио је овим поводом:

– Изузетно ми је драго да са данашњим даном и након ове Оснивачке скупштине, град Панчево добија институцију која у наредном периоду у сарадњи са синдикатом и локалном самоуправом треба да буде основа за организовање послодаваца и окосница социјалног дијалога. У претходном периоду испуњени су сви формални и институционални услови за формирање Уније послодаваца, као предуслова за оснивање Социо-економског савета града Панчева ради унапређења и организовања социо-економског дијалога на локалном нивоу и координације са покрајинским и републичким институцијама. С једне стране, ми тако и формално испуњавамо једну законску обавезу, а с друге стране, улазимо спремни у даљи процес отварања поглавља и придруживања Европској унији са циљем да овако организовани и повезани субјекти – привреда, синдикат и локална самоуправа радимо на унапређењу социјалних и економских услова, те стварања предуслова за даљи привредни раст, што и јесте суштина. Бољи стандард, бољи услови и за послодавце и за раднике и грађане Панчева. Локална самоуправа је повезујући фактор, ми ћемо радити на унапређењу услова рада, како би Унија могла да буде оперативна, честитам свима и желим пуно успеха у раду, за добробит и развој Панчева.

За председника Скупштине Удружења изабран је Филип Перић, директор предузећа „Финет инжењеринг“, који је у својој изјави за медије објаснио да су оснивачи Уније Удружења занатлија и предузетника са једне стране и 20 послодаваца са територије града Панчева.

– Циљеви ове организације су да се створи једно јако удружење послодаваца, које ће формулисати своје циљеве, од захтева према локалној самоуправи најпре, а самим тим и према Покрајинској и Републичкој власти, те формирати захтеве који треба да обезбеде стабилност наших пословања.
У овом тренутку у Унији послодаваца града Панчева, када саберемо сва предузећа и удружења занатлија, запослено је преко седам хиљада људи са територије града Панчева. Оно што ми желимо да остваримо у нашем даљем раду јесте да заштитимо радна места наших запослених, а и наше пословање и да га подигнемо на виши ниво. Наравно, самим тим да учествујемо у развоју града, значи у развојним пројектима које град планира, да будемо у сваком случају партнери Градској управи и синдикатима у оквиру Социјално-економског савета, што је још један од великих циљева.