У Градској управи града Панчева, данас 25. септембра 2017. године, одржан је округли сто под називом „Учествуј активно!“.

Циљ је био да се на округлом столу разговара о томе који су све механизми путем којих млади могу да учествују у својој заједници, школи, кроз институције креиране за младе и на који начин може да се унапреди омладинска политика на локалном нивоу.

Kровна организација младих Србије (KОМС) је планирала да у септембру обиђе 10 општина/градова у Србији где би разговарала са младима и подстакла их на активизам. KОМС дискусије и округле столове организује у оквиру пројекта “Глас младих у демократским процесима” који подржава Шведска и у оквиру локалног програма у пројекту “Млади у фокусу” који подржава Министарство омладине и спорта Републике Србије.

Округли сто су модерирали Ненад Малетин и Бобан Стојановић из Kровне организације младих Србије.

Присутнима су се обратили градоначелник Саша Павлов, Немања Ротар, члан Градског већа задужен за културу и Бобан Стојановић из Кровне организације младих Србије.

Указујући на значај младих у нашем граду, Саша Павлов је изјавио:

-Ми помоћ младима не заснивамо само на правној форми или неким обавезама из позитивних законских прописа, већ су нам млади категорија у коју много улажемо, где покушавамо да остваримо активну комуникацију и јако нам је стало до мишљења и предлога акција младих. Град Панчево од 2007. године има Канцеларију за младе као организациони облик кроз који се углавном све одвија. На тај начин се врши интеракција младих са пословном заједницом, са другим установама и институцијама, другим речима, Канцеларија је “сервис” за све оно што је младима потребно. Зато је и битно да овако један скуп буде саставни део паметног и сврсисходног промишљања о наставку омладинске политике или политике за младе кроз неку нову Стратегију или ревизију постојеће, јер то указује да све ово што смо урадили у претходном периоду је било добро, само се надограђује сходно неким актуелним потребама и тежњама. Очекујем активнији утицај младих и на стварање локалне политике и све оно што се дешава у граду Панчеву. Тај активизам мора да дође од стране младих, не само кроз класичне програме или акционе планове, него користећи и канале комуникације које локална самоуправа има и са осталим члановима ове пословне заједнице, а и осталим сегментима једног грађанског друштва.

Немања Ротар, члан Градског већа задужен за културу, се следећим речима обратио присутнима:

-Идеја је да још више укључимо младе људе. Пре свега, млади треба да дођу на нека места на којима могу да дају свој допринос на што адекватнији и бољи начин. Први смо, у Србији, донели Стратегију бриге о младима, међу првима смо отворили Канцеларију за младе, сваке године се из буџета издвајају озбиљна средства за финансирање пројеката који се тичу живота и развоја младих људи. Непрестано радимо на интегрисању младих, образованих људи у функционисање локалне заједнице. У Панчеву је ситуација задовољавајућа, ми смо добро позиционирани када су млади у питању и сада је период када ћемо решавати нека од кључних проблема, а то је првенствено незапосленост. Такође треба усавршити образовање и систем информисања.

Бобан Стојановић из Кровне организације младих Србије, рекао је следеће:

-КОМС караван обухвата десет јединица локалне самоуправе Србије, које сам обишао и имам искуства када су у питању компаративне разлике између различитих градова или општина у Србији. Караван је био осмишњен тако да сам углавном разговарао прво са средњошколцима. Ово је први пут да разговарам са организацијама цивилног друштва, што је добар концепт, па ћемо имати увид у то шта мисле и шта раде организовани млади. Једна од активности каравана јесте да смо након разговора са средњошколцима и упознавањем са њиховим проблемима, покушали то да адресирамо на доносиоца одлука, да њима представимо документ, да спојимо две ствари, институционалну бригу о младима и да неорганизоване младе конектујемо са тим.