Okrugli sto „Prava nacionalnih manjina na teritoriji grada Pančeva – perspektive“

Okrugli sto „Prava nacionalnih manjina na teritoriji grada Pančeva – perspektive“, ujedno i završna konferencija projekta „Skupština za sve“, održan je u petak, 29. januara 2016. godine u Gradskoj upravi grada Pančeva.

Projekat „Skupština za sve“, čija realizacija traje od 2. febrara 2015. godine do 2. febrara 2016. godine, sprovodi grad Pančevo, a sufinansira Savet Evrope u iznosu od 18.000 evra, u okviru projekta „Promocija prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Evropi“.

Na skupu su se obratili gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov, predsednik Skupštine grada Pančeva Tigran Kiš, koordinator regionalnog projekta „Promocija ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Evropi“ Emir Adžović, u ime Saveta Evrope, zamenica predsednika Skupštine Milica Todorović, zaštitnica građana Jelena Stojković Sokolović i predstavnici Nacionalnih saveta: Robert Otot, zamenik predsednika Komisije za službenu upotrebu jezika i pisma, u ime Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, zatim Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine, Marčel Dragan, sekretar Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, kao i, u ime Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, Jan Litavski, potpredsednik Saveta i Branislav Kulik, predsednik Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma.

Gradonačelnik Saša Pavlov pozdravio je prisutne rečima:

Želeo bih da izrazim zadovoljstvo što smo se u proteklom periodu, u toku trajanja projekta, potrudili da učinimo rad Skupštine što dostupnijim svim građankama i građanima našeg grada i da pripadnici bugarske, mađarske, makedonske, rumunske i slovačke zajednice mogu da na svom jeziku, koji je u službenoj upotrebi, pročitaju Statut grada, Odluke sa sednica Skupštine i da se u priručniku informišu o mogućnostima upotrebe maternjeg jezika.

Gradonačelnik je naglasio da je Pančevo mesto u kome svi građani zajedno žive u slozi i toleranciji i da različitosti, kao sastavni deo našeg identiteta, treba da nastavimo da uvažavamo i negujemo, da podržavamo duh zajedništva i poštovanja. On se zahvalio nacionalnim zajednicama na saradnji i sugestijama tokom predstavljanja vodiča „Imaš pravo da…“, poručivši da su svaki predlog i ideja korak ka još boljem razumevanju i ukazuju na ono što se može promeniti i popraviti.

Predsednik Skupštine Tigran Kiš zahvalio se svima koji su učestvovali u projektu „Skupština za sve“, podržali ovu ideju i aktivno učestvovali u realizaciji projekta i tom prilikom rekao:

Uveren sam da će realizacija projekta uticati na kvalitet ostvarivanja prava za pripadnike nacionalnih manjina u našoj lokalnoj zajednici kao i u to da je ovo samo početak jedne dobre saradnje, u interesu svih građana grada Pančeva.

Koordinator regionalnog projekta „Promocija ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Evropi“ Emir Adžović rekao je:

Čak 156 lokalnih samouprava iz celog regiona apliciralo je za sredstva i samom činjenicom da je Pančevo ušlo u taj uži krug od 36 opština pokazujemo da u Pančevu lokalna zajednica ima dobru ideju. Mi se nadamo da smo kroz mali grant uspeli da podržimo lokalnu zajednicu da podrži i unapredi prava nacionalnih manjina koje žive u Pančevu, izjavio je predstavnik Saveta Evrope i izrazio nadu i želju za daljom saradnjom.

Zamenica predsednika Skupštine Milica Todorović, koja je predstavila projekat, izjavila je:

Grad Pančevo je otvorenog srca i želi da učini život, svima nama koji u njemu živimo, dostupnijim i jednostavnijim, a ovaj projekat i sve ono što očekujemo da će slediti nakon ovog projekta upravo će to i učiniti, da nam svima suživot bude jednostavan, da znamo koja su naša prava, da ta prava koristimo i ja se svima veoma zahvaljujem na tome što su našu pruženu ruku oberučke prihvatili.

Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, o zajedničkom učešću nacionalnih zajednica i Grada Pančeva na projektu rekao je:

Smatram da je dobra ta jedna sublimacija znanja i iskustva, spoj više organizacija, videli smo danas i druge organizacije koje su ne samo učestvovale, nego već i osetile blagodeti ovakvog jednog projekta i nadam se da ćemo vrlo uskoro ponovo aplicirati ka Savetu Evrope, zajedno, na slične ili druge vrste projekata koji će raditi na poboljšavanju i podizanju nivoa prava nacionalnih manjina na teritoriji grada Pančeva.

Robert Otot, ispred Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, izjavio je:

Treba težiti da grad Pančevo ima više ovakvih projekata, jer sa ovim ne treba završiti posao, već krenuti dalje. Zajedno sa Nacionalnim savetima, pružićemo svu neophodnu podršku, posebno jer i mi sami imamo na preveden veliki broj dokumenata, te stojimo Gradu na raspolaganju.

Marčel Dragan, sekretar Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, čestitao je Gradu na ideji i istakao da je i po mišljenju Saveta Evrope i Kancelarije za ljudska i manjinska prava, ovo jedan od najuspešnijih projekata:

Mislim da se mora nastaviti dalje, da vidimo koji su rezultati ovog posla koji je urađen, moraju da postoje parametri koji su merljivi, a sigurno da nam je drago da su prihvaćene neke naše ideje.

U ime Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, Branislav Kulik rekao je:

Izuzetno smo zadovoljni zbog ovog projekta, pogotovo zbog toga što slovački jezik nije trenutno u službenoj upotrebi grada Pančeva, što je cilj kojem težimo i nadamo se da je ovaj projekat jedan korak ka tome.