Панчевачко међународно гитарско такмичење се у Музичкој школи „Јован Бандур“ одржава по први пут. Међутим, школа организује и такмичење младих талената „Мита Топаловић“ за камерну музику и соло певаче од 2010. године и „Макса Попов“ – такмичење тамбураша и тамбурашких оркестара од 2020. године.

Мр Татјана Божић, чланица Градског већа града Панчева задужена за образовање, присуствовала је заједно са Михајлом Јовићем, директором Музичке школе „Јован Бандур“, отварању и пожелела ученицима срећу на такмичењу:

– Част ми је што је овакво једно такмичење организовано баш у нашем граду, у нашој Музичкој школи“ Јован Бандур“, пошто је баш овде и основан први одсек за гитару. Наше школе су изнедриле многе успешне људе, што се може постићи само пожртвованим радом, улагањем у школе и улагањем у образовање, што ми као град, заједно са директорима школа, наставницима и родитељима, чинимо.

Музичка школа „Јован Бандур“ данас има актив гудача, клавириста, трзача, дувача, актив хармонике, актив соло певања и камерне музике, актив солфеђа и стручних теоретских nредмета и актив општеобразовних предмета.

У школи је заступљено 18 различитих инструмената и соло певање. У средњој школи ученици могу да бирају између вокално-инструменталног, теоретског и, од ове године, одсека за дизајн звука. Поред бројних камерних ансамбала, у школи успешно раде хорови и неколико оркестара, међу којима су гудачки, тамбурашки, дувачки и оркестар хармоника.

Од 2020. отворено је и издвојено одељење основне музичке школе у Банатском Новом Селу, а потом 20201. у Јабуци и Старчеву.