Završna konferencija projekta “Energetska efikasnost – preduslov za bolju životnu sredinu u prekograničnom regionu Rumunija – Srbija” održana je danas, 6. septembra 2019. godine u 12 časova, u Maloj sali Gradske uprave grada Pančeva.

Tom prilikom predstavljeni su ostvareni rezultati i naučene lekcije tokom implementacije prvog Interreg IPA infrastrukturnog projekta grada Pančeva.

Partneri na projektu, grad Rešica i grad Pančevo prethodnih 27 meseci su radili na sprovođenju mera energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije na javnim objektima, ali i realizovali promotivne aktivnosti na temu zaštite životne sredine.

Cilj projekta je doprinos energetskoj efikasnosti korišćenjem obnovljivih izvora energije i smanjenjem emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte. Ukupna vrednost projekta je 1.353.167 evra od čega je budžet grada Pančeva 792.776 evra, a budžet opštine Rešica 560.391 evra i cilj projekta će se postići kroz investicije u objekte sa obe strane granice.

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Saša Pavlov, gradska menadžerka Maja Vitman, finansijski menadžer projekta iz Rumunije Miriam Vlćanu i koordinatorka i asistent menadžera projekta Anđela Vila.

Gradonačelnik Saša Pavlov je čestitao članovima oba tima na uspešnoj realizaciji projekta i poželeo im je sreću u daljem radu:

– Projekat “Energetska efikasnost – preduslov za bolju životnu sredinu u prekograničnom regionu Rumunija – Srbija” je u velikoj meri doprineo energetskoj efikasnosti korišćenjem obnovljivih izvora energije i smanjenjem emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte, ali i odličnoj saradnji grada Rešica i grada Pančeva. Ono što bih posebno izdvojio kao deo projekta jeste više promotivnih i edukativnih aktivnosti na temu energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, zajedničkih rezultata na projektu u okviru pomenute teme, kao i sportske aktivnosti za najmlađe, tj. „Zeleni sport“, jer je važno da kroz edukaciju učimo naše najmlađe o očuvanju životne sredine. Hala sportova u Pančevu je energetski sanirana i rekonstruisana nakon 50 godina, što će znatno doprineti unapređenju uslova sportista za kvalitetan trening i razvijanje sportskih veština, ali i za gledaoce koji će moći u mnogo prijatnijoj atmosferi da prate predstojeće sportske manifestacije i utakmice. Nadam se i radujem budućoj saradnji, kako bismo nastavili da unapređujemo i održavamo bratske odnose sa Rešicom stare više od 40 godina, tačnije od 1972. godine.

Gradska menadžerka Maja Vitman zahvalila se menadžerima, celom timu i svim saradnicima na projektu sa obe strane, koji su odgovorno i ambiciozno pristupili projektu uz sva vremenska ograničenja i specifičnost:

– Grad Pančevo učestvuje na programu prekogranične saradnje Rumunija – Srbija više od 10 godina i tokom ovog perioda je stekao značajna i korisna iskustva. U okviru prvog poziva Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, za finansijski period 2014-2020. godine, grad Pančevo i opština Rešica zajednički su podneli predlog projekta 2016. godine „Energetska efikasnost – preduslov za bolju životnu sredinu“, koji je odobren i počeo da se realizuje od juna 2017. godine. Ovaj projekat se implementira u okviru programskog prioriteta – Zaštita životne sredine i upravljanje rizicima, sa ciljem Zaštita životne sredine i održivo korišćenje prirodnih bogatstva. Opština Rešice je dugogodišnji zbratimljeni grad sa Pančevom i ovim zajedničkim projektom se potvrđuje odlična prekogranična saradnja, nadamo se i u narednom periodu. Interreg IPA Prekogranični Program Rumunija – Srbija ima najveći fond od svih prekograničnih programa na kojima učestvuje Republika Srbija. Za period od 2014-2020. godine, opredeljeno je bilo 74.906.248 evra od strane Evropske Unije za finasiranje projekata na ovom programu. Od pomenute vrednosti odobrena vrednost za oba partnera je u iznosu od skoro 1.400.000 evra, a u korist Grada Pančeva oko 800.000 evra. Grad je imao minimalna ulaganja, što predstavlja suštinu ovakvih prjekata, ali visoko definisane programske procedure koje su uspešno realizovane. Planiramo da u budućem periodu proširimo našu zastupljenost na prekograničnim programima, konkretno na programu Mađarska – Srbija sa planiranim projektima – istakla je gradska menadžerka.