Завршна конференција пројекта “Енергетска ефикасност – предуслов за бољу животну средину у прекограничном региону Румунија – Србија” одржана је данас, 6. септембра 2019. године у 12 часова, у Малој сали Градске управе града Панчева.

Том приликом представљени су остварени резултати и научене лекције током имплементације првог Интеррег ИПА инфраструктурног пројекта града Панчева.

Партнери на пројекту, град Решица и град Панчево претходних 27 месеци су радили на спровођењу мера енергетске ефикасности и коришћења обновљивих извора енергије на јавним објектима, али и реализовали промотивне активности на тему заштите животне средине.

Циљ пројекта је допринос енергетској ефикасности коришћењем обновљивих извора енергије и смањењем емисије гасова који производе ефекат стаклене баште. Укупна вредност пројекта је 1.353.167 евра од чега је буџет града Панчева 792.776 евра, а буџет општине Решица 560.391 евра и циљ пројекта ће се постићи кроз инвестиције у објекте са обе стране границе.

Присутнима су се обратили градоначелник Саша Павлов, градска менаџерка Маја Витман, финансијски менаџер пројекта из Румуније Мириам Влћану и координаторка и асистент менаџера пројекта Aнђела Вила.

Градоначелник Саша Павлов је честитао члановима оба тима на успешној реализацији пројекта и пожелео им је срећу у даљем раду:

– Пројекат “Енергетска ефикасност – предуслов за бољу животну средину у прекограничном региону Румунија – Србија” је у великој мери допринео енергетској ефикасности коришћењем обновљивих извора енергије и смањењем емисије гасова који производе ефекат стаклене баште, али и одличној сарадњи града Решица и града Панчева. Оно што бих посебно издвојио као део пројекта јесте више промотивних и едукативних активности на тему енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, заједничких резултата на пројекту у оквиру поменуте теме, као и спортске активности за најмлађе, тј. „Зелени спорт“, јер је важно да кроз едукацију учимо наше најмлађе о очувању животне средине. Хала спортова у Панчеву је енергетски санирана и реконструисана након 50 година, што ће знатно допринети унапређењу услова спортиста за квалитетан тренинг и развијање спортских вештина, али и за гледаоце који ће моћи у много пријатнијој атмосфери да прате предстојеће спортске манифестације и утакмице. Надам се и радујем будућој сарадњи, како бисмо наставили да унапређујемо и одржавамо братске односе са Решицом старе више од 40 година, тачније од 1972. године.

Градска менаџерка Маја Витман захвалила се менаџерима, целом тиму и свим сарадницима на пројекту са обе стране, који су одговорно и амбициозно приступили пројекту уз сва временска ограничења и специфичност:

– Град Панчево учествује на програму прекограничне сарадње Румунија – Србија више од 10 година и током овог периода је стекао значајна и корисна искуства. У оквиру првог позива Интеррег – ИПА Програма прекограничне сарадње Румунија – Србија, за финансијски период 2014-2020. године, град Панчево и општина Решица заједнички су поднели предлог пројекта 2016. године „Енергетска ефикасност – предуслов за бољу животну средину“, који је одобрен и почео да се реализује од јуна 2017. године. Овај пројекат се имплементира у оквиру програмског приоритета – Заштита животне средине и управљање ризицима, са циљем Заштита животне средине и одрживо коришћење природних богатства. Општина Решице је дугогодишњи збратимљени град са Панчевом и овим заједничким пројектом се потврђује одлична прекогранична сарадња, надамо се и у наредном периоду. Интеррег ИПА Прекогранични Програм Румунија – Србија има највећи фонд од свих прекограничних програма на којима учествује Република Србија. За период од 2014-2020. године, опредељено је било 74.906.248 евра од стране Европске Уније за финасирање пројеката на овом програму. Од поменуте вредности одобрена вредност за оба партнера је у износу од скоро 1.400.000 евра, а у корист Града Панчева око 800.000 евра. Град је имао минимална улагања, што представља суштину оваквих прјеката, али високо дефинисане програмске процедуре које су успешно реализоване. Планирамо да у будућем периоду проширимо нашу заступљеност на прекограничним програмима, конкретно на програму Мађарска – Србија са планираним пројектима – истакла је градска менаџерка.